Društvo

Domaće je bolje: Održana manifestacija "Dani polja strnih žita"

Domaće je bolje: Održana manifestacija "Dani polja strnih žita"
Foto: Jelena Đurđević | Domaće je bolje: Održana manifestacija "Dani polja strnih žita"

BANJALUKA - Već tradicionalna manifestacija "Dani polja strnih žita" organizovana je danas na ekonomiji Poljoprivrednog instituta RS, u saradnji Poljoprivrednog instituta RS sa Vladom RS, Ministarstvom nauke i tehnologije RS i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da Poljoprivredni institut RS treba dodatno da se bavi proizvodnjom sjemena.

"Neophodno je da Institut napravi veći profit u proizvodnji strnog bilja. Vlada RS godišnje potroši od 80 do 100 miliona KM vrijednosti sjemenske robe, hibrid sorti, kao i sadnih materijala ", rekao je Mirjanić.

Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS, izjavio je da Ministarstvo i Institut sarađuju u nekoliko projekata, kao što su projekti za hladno cijeđena ulja i za biogoriva.

"Sarađujemo i u opremanju laboratorija te izučavanju, prije svega, industrijskog i modifikovanog bilja", istakao je Šeranić.

Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta RS, kaže da rade na programu povećanja površina pod sjemenskim usjevima.

"Cilj manifestacije je da pokažemo našim poljoprivrednim proizvođačima da je domaće bolje", rekao je Trkulja.

Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita, rekao je da je ove godine u RS strnim žitima zasijano 67.000 hektara, od čega pšenicom oko 47.000, te da su na manifestaciji predstavili 35 sorti strnog bilja.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara, rekao je da Institut proizvodi izuzetno kvalitetna sjemena te da spoj nauke i njive dovodi do povećanja profita i kvaliteta proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije