Društvo

Donatorsko veče za obnovu Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla

Donatorsko veče za obnovu Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla
Foto: N.N. | Donatorsko veče za obnovu Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla

DOBOJ - Crkvena opština Doboj organizuje sutra donatorsko veče za potrebe obnove kompleksa Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla u ovom gradu, najavio je starješina hrama protojerej-stavrofor Mirko Nikolić.

Nikolić, koji je i arhijerejski namjesnik dobojski, rekao je Srni da će donatorsko veče biti održano sutra u dobojskom hotelu "Park" sa početkom od 17.00 časova.

Prema njegovim riječima, u planu je generalno uređenje spomen–kompleksa koji obuhvata popločavanje porte spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla te ograđivanje spomen-kosturnice "Dobojski logor 1915-1917".

"Uređenje spomen-kompleksa omogućilo bi da ovaj dio u našem gradu postane nezaobilazna tačka za učenike i sve ljude dobre volje koji dolaze da se poklone na ovom svetome mjestu kako bi čuli istorijske činjenice o logoru i važnosti hrama", izjavio je protojerej-stavrofor Nikolić.

Spomen-hram Svetih apostola Petra i Pavla građen je od 1931. do 1937. godine pod pokroviteljstvom rukovodstva Kraljevine Jugoslavije kao zadužbina srpskim žrtvama austougarskog režim postradalih u dobojskom logoru od 1915. do 1917. godine.

Uz spomen-hram podignuta je spomen-kosturnica u kojoj je sahranjeno 5.000 tijela srpskih žrtava iz masovnih grobnica oko Doboja.

Spomen-kompleks je 18. septembra 1938. godine osveštao NJegova svetost patrijarh srpski Gavrilo Dožić, a već 31. decembra iste godine održan je Svesrpski sabor.

Tokom Drugog svjetskog rata, zahvaljujući Eleni Pulfer, spriječena je namjera ustaša da se crkva minira i ona je pretvorena u vojni magacin, dok je spomen-kosturnica uništena.

Spomen-kosturnica je obnovljena 1954. godine bez krsnog znamenja. Krst je vraćen nakon osnivanja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije