Društvo

Došao kraj ribolovnoj anarhiji

Došao kraj ribolovnoj anarhiji
Foto: N.N. | Došao kraj ribolovnoj anarhiji

SANSKI MOST - Društvo sportskih ribolovaca "Devet rijeka", nakon što je formirano prije nekoliko mjeseci, dobilo je ovih dana pravo ribolovnog gazdovanja rijekom Sanom i njenim pritokama.

Ovo pravo im je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK na period od deset godina.

U ovome ribolovnom društvu kažu kako im je namjera da u narednom periodu stanu u kraj anarhiji kada je riječ o krivolovu i nekontrolisanom izlovljavanju ribe na Sani i njenim pritokama.

Prema riječima Emira Grozdanića, u posljednjih pola godine vladalo je pravo bezvlašće na ovdašnjim vodotocima, budući da se Sportsko ribolovno društvo "Sana", koje je punih 70 godina gazdovalo ribolovnim pravom, ugasilo zbog finansijskih dugovanja.

"Sve je to uslovilo pojavu krivolova u ogromnoj mjeri i devastaciju ribljeg fonda. Sada je na nama da pokušamo popraviti stanje i pozivamo sve dobronamjerne ribolovce, ekologe i zaljubljenike u prirodu da nam se pridruže", kazao je Grozdanić.

Dodao je kako trenutno imaju zaposlenog jednog ribočuvara, a namjera im je da povećaju njihov broj kako bi krivolov smanjili na najmanju moguću mjeru. Također, u narednom periodu planiraju akcije poribljavanja Sane i njenih pritoka, te čišćenja i uređenje obala i njihovu zaštitu. U novom sanskom ribolovnom udruženju kažu kako žele da nastave bogatu tradiciju ribolovačkog sporta u Sanskom Mostu koju je baštinilo prethodno ribolovno društvo, te planiraju obnoviti i ponovo pokrenuti tradicionalna ribolovačka takmičenja, manifestacije i druženja koja su se održavala u prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije