Društvo

Dostignut najveći broj osiguranika u istoriji Fonda PIO

Dostignut najveći broj osiguranika u istoriji Fonda PIO
Foto: Arhiva | Dostignut najveći broj osiguranika u istoriji Fonda PIO
Srna

BIJELJINA - Prema podacima Matične evidencije Fonda PIO Republike Srpske, na kraju trećeg tromjesečja u Republici Srpskoj evidentirano je 321.319 osiguranika, što je za 2.091 više nego na kraju prethodnog mjeseca, saopšteno je iz Fonda.

To je, istovremeno, i najveći broj osiguranika u istoriji postojanja ovog fonda od aprila 1992. godine, za koje se plaćaju doprinosi po osnovu obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja.

Za posljednja tri mjeseca broj osiguranika povećan je za 2.617, sa 318.702 osiguranika evidentiranih sa 30. junom na 321.319 na dan 30. septembra ove godine, dok je odnosu na decembar 2020. godine broj osiguranika povećan za 5.821 godine.

Sa povećanjem broja osiguranika, istovremeno, poboljšana je i stopa zavisnosti, odnosno odnos između broja osiguranika i broja korisnika prava i sada ponovo iznosi 1,18:1, jer je rast broja osiguranika veći od rasta broja korisnika prava na penziju.

Stopa zavisnosti je važan pokazatelj stabilnosti svakog penzijskog sistema i na kraju prošle godine bio je nepovoljniji kada je zabilježeno 1,16:1, dok je 2016. godine bio 1,13:1.

I pored negativnog uticaja u periodu pandemije virusa korona, navode u Fondu, u devet mjeseci ove godine bilježi se stalni rast broja osiguranika, za oko 650 na mjesečnom nivou, a u odnosu na septembar 2020. godine kada je bilo 313.707 osiguranika povećanje je za 7.612 ili 634 na mjesečnom nivo.

Pozitivan trend rasta broja osiguranika i prihoda, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, uz poboljšanje strukture korisnika prava direktno utiču na poboljšanje stabilnosti penzijskog sistema Republike Srpske.

Zahvaljujući paketu ekonomsko-finansijskih mjera Vlade Republike Srpske i podršci privrednim subjektima u prevazilaženju posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, rezultati koji su postignuti na ovom planu daju realne projekcije i očekivanja za dalji nastavak rasta broja osiguranika i prihoda po osnovu doprinosa i do kraja 2021. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije