Društvo

Dragica i Dragutin Mataruga proslavili zlatni pir: Sloge i ljubavi za pola vijeka

Dragica i Dragutin Mataruga proslavili zlatni pir: Sloge i ljubavi za pola vijeka
Foto: N.N. | Dragica i Dragutin Mataruga proslavili zlatni pir: Sloge i ljubavi za pola vijeka

BANJALUKA - Pedeset godina braka, zvuči mnogo, ali može da bude slatko, ako se proživi s osobom koju volite.

To najbolje znaju Dragica i Dragutin Mataruga iz Gunjevaca, kod Kozarske Dubice, koji su prošlu subotu, uz prijatne zvuke tambure i smijeh, proslavili zlatni pir.

U društvu porodice, prijatelja i komšija slavilo se, plesalo, pjevalo duboko u noć, ali i prisjećalo na divan život udvoje.

Bilo je i suza radosnica i sjetnica kada su se na velikom platnu 15 minuta smjenjivale slike prikazujući 50 godina zajedničkog života.

Dragutin Mataruga, u obraćanju gostima, ispričao je kako je upoznao svoju suprugu te kako su proživjeli zajednički život ispunjen teškim, ali i veselim trenucima.

"Dragica je nešto mlađa od mene, ja sam kao majstor - stolar radio u njenom rodnom selu gdje su mi rekli da ima jedna lijepa, zgodna i vrijedna djevojka. Morao sam to da provjerim i otišao sam kod njenih roditelja. Mogu vam reći da se nisam pokajao", prisjeća se Mataruga.

Dodaje da je nakon upoznavanja, uvjerivši se da je Dragica zaista tako posebna, odmah postavio ozbiljno pitanje.

"Rekao sam joj – Dragice, šta misliš da mi krenemo zajedno da živimo, radimo i stvaramo porodicu", rekao je Mataruga.

Kaže da je Dragica kratko razmišljala, ali je ubrzo pristala i da su tako počeli zajednički život bez ičega, ali voljni da stvore mnogo toga.

"Nismo imali ništa, ama baš ništa, ni kuću ni vodu ni struju, ali nije nam to smetalo. Bili smo mladi, puni volje, želje, radosti, a hvala bogu i zdravlja", smiješeći se objašnjava Mataruga.

Dragica Mataruga kaže da je srećna provela brak uz svog muža i dvoje djece.

"U naše vrijeme to je bilo drugačije, upoznate se na sijelu i vjenčate se na drugi pogled. On vas pita hoćete li, vi kažete da i u braku ste", kroz smijeh se prisjeća Mataruga.

Dodaje da su ubrzo dobili sina Milana, danas doktora i profesora na Šumarskom fakultetu u Banjaluci te bivšeg rektora Banjalučkog univerziteta, a pet godina kasnije i sina Dragana, sada glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora u Inspektoratu RS.

Mlade bračne parove savjetuje da budu popustljivi i tolerantni.

"Često sam morala popuštati, jer brak ne može uspjeti ako niste tolerantni", objašnjava ona.

Kaže, da može da bira, najradije bi se vratila u period srebrnog pira, kada su proslavili 25 godina braka.

"To su za mene bile najljepše godine našeg zajedničkog života, od 25. godine do danas, tada su nam djeca stasala u odrasle ljude i mogli smo da uživamo u plodovima našeg truda i rada", rekla je Mataruga.

Dragutin kaže da danas imaju sve i mnogo više od onoga što su mogli poželjeti.

"Srećan sam što sam sa svojom Dragicom mogao dočekati da gledam kako moja dva sina postaju uspješni ljudi. Naravno, tu su i naše snahe, koje su nam kao kćeri, i četvoro unučadi, koji doprinose da našoj sreći nema kraja", kazao je Mataruga.

Oboje su poželjeli svima da pronađu sreću, slogu, razumijevanje i ljubav, te da budu veseli i radosni, kao što su njih dvoje već pola vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije