Društvo

Dragoljub Galić uz tortu i šampanjac ušao u 109. godinu

Dragoljub Galić uz tortu i šampanjac ušao u 109. godinu
Foto: Vladimir Stojaković | Dragoljub Galić uz tortu i šampanjac ušao u 109. godinu

BANJALUKA - Da su godine samo broj, dokazao je Dragoljub Galić iz Goleša, kod Banjaluke, koji je juče, uz vatromet, svjećice i šampanjac, proslavio 108. rođendan, a na prvi pogled, niko ovom djedici ne bi dao ovoliko godina, jer i dalje zrači vedrim duhom.

Do kuće ovog najstarijeg stanovnika grada na Vrbasu, ali i u RS, došli smo bez mnogo lutanja, jer svi koje pitate usput poznaju ovog čovjeka, koji je za svog života promijenio sedam vlasti i preživio tri rata.

Jedanaest unučadi, 15 praunučadi i mnogo rodbine ima ovaj djedica, na kojeg su svi ponosni, a od sedmoro djece, koliko ih je imao, živi su mu sin Damjan (72) i kćerka Krsta (86).

Proslavu su uveličali članovi porodice, koji su mu spremili tortu, ali i šampanjac, uz čiji je zvuk otvaranja ovaj djed ponosno nazdravio 108. godini i hrabro pozdravio 109. godinu.

Unučad, praunučad, sin i kćerka kažu da ovaj simpatični stoosmogodišnjak i dalje ima volju da radi kao da će živjeti još sto godina, ali zdravlje ga, ipak, manje služi.

"Slabije se osjećam, ali ipak, koje su godine, ne smijem ništa reći, ali ni požaliti se. Pomažu mi snaha i sin, manje se krećem jer nemam snage, a i slabije čujem", priča Dragoljub i dodaje da mu rado pomažu i unuci i praunuci.

"Prije se živjelo lošije, danas je sve lakše i bolje je vrijeme. Prije nije bilo poslova koliko ih ima danas", priznaje Dragoljub.

Samo da je malo mlađi, kako kaže, rado bi i dalje radio kao i prije, ali sada može samo ponešto da uradi.

"Srećan sam zbog rođendana, ali najviše zbog brige i ljubavi koju mi pruža porodica", rekao nam je Dragoljub.

Snaha Jelisavka, koja o njemu i brine, kaže da ove godine malo slabije jede i da se malo manje kreće, ali da se ipak ne predaje.

"Kada ne može jesti, moram mu ponuditi, ali ipak se nikada ne žali. Dane prekraćuje i ležanjem, a ja pazim da hrana koju pravim ne bude premasna i da vrlo malo jede, što nije problem jer je uvijek bio umjeren u jelu", kaže Jelisavka.

Dodaje da niko u porodici nije dočekao toliko duboku starost i da mu je jedan sin umro kada je imao 21 godinu te da su mu živi samo sin i kćerka.

"On nikada nije mnogo pio, a već dugo nije okusio alkohol, a kafu i ne pije. Prestao je da puši, a voda mu je najbolje piće i to je uz umjerenost u svemu možda tajna njegove dugovječnosti", priča ponosno porodica.

Dragoljubova kćerka Krsta kaže da bi rado pomogla snahi oko oca, ali da je njeno zdravstveno stanje loše.

"Teško mi je što mu ne mogu više pomoći, jer sam imala nekoliko operacija, ali snaha mi ne zamjera", priča Krsta.

Osim što je najstariji stanovnik RS, za Dragoljuba je vezana i još jedna neobičnost. Naime, on je treći pacijent u svijetu kojem je u poznim godinama ugrađen pejsmejker prije šest godina.

U porodici Galić i ove godine su prepričavali anegdotu nakon tog zahvata, kada mu je doktor obećao o svom trošku za deset godina od operacije zamijeniti pejsmejker.

Muž Dragoljubove unuke ispričao nam je ovu anegdotu sa doktorom.

"Otišao je kod doktora, koji mu je rekao da se ne brine za svoje zdravlje, s obzirom na ugrađeni stent, a on mu je u šali rekao: 'Ma ne brinem se ja, doktore, za to, brinem se ko će mene liječiti kada vi umrete", kroz smijeh je prepričao on.

Svi prepričavaju još jednu zanimljivost o Dragoljubu, kojem je 2014. godine Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS, uručio člansku kartu stranke, kada je napunio 105. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije