Društvo

Drahoslav Štefanek posjetio USK: Migrantska kriza treba rješenje

Drahoslav Štefanek posjetio USK: Migrantska kriza treba rješenje
Foto: N.N. | Drahoslav Štefanek posjetio USK: Migrantska kriza treba rješenje

BIHAĆ - Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek boravio je juče u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, te s predstavnicima ovdašnjih vlasti razgovarao o svim aspektima migrantske krize koja traje unazad nekoliko godina.

Štefanek se susreo s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, koji ga je upoznao s problemima ove lokalne zajednice kada je u pitanju migrantska kriza. Navedeno je kako je cilj njegove posjete procjena trenutne situacije u vezi s migrantima i izbjeglicama, posebno u Bihaću, s fokusom na ranjive grupe.

"Interes koji pokazuju predstavnici Vijeća Evrope za nas je ohrabrenje jer smo upoznali ambasadora sa stanjem u našem gradu u protekle tri godine migrantske krize, našim problemima i našim očekivanjima kada je u pitanju rješavanje migrantske krize. A očekivanja su takva da želimo konačno stavljanje ovog problema pod kontrolu i nadzor državnih vlasti, podršku Evropske unije i ostalih organizacija, te nadoknadu štete koju trpimo tri godine migrantske krize", istakao je Fazlić.

Štefanek se susreo i s premijerom USK Mustafom Ružnićem, te je obišao i prihvatne centre za migrante na području Bihaća.

Tom prilikom posjetio je i nekadašnji migrantski kamp "Bira", koji je rasformiran odlukom vlasti USK i grada Bihaća prije nešto manje od tri mjeseca.

Štefanek je razgovarao i s građanima koji se već dugo okupljaju ispred "Bire" kako bi spriječili da se migranti ponovo vrate u taj kamp, što je ranije bila želja predstavnika državnih vlasti i međunarodnih organizacija koje se bave migrantskim pitanjima.

Jedan od organizatora ovih protesta, gradski vijećnik Sej Ramić, naveo je kako ih je Štefanek pokušao uvjeriti da je smještaj migranata u "Biru" u ovome trenutku najbolje rješenje s obzirom na to da su uslovi u kampu Lipa, gdje trenutno borave, vrlo loši.  Ramić je istakao kako su Bišćani kategorično protiv ove ideje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije