Društvo

Dramatična akcija spašavanja planinara s Troglava

Dramatična akcija spašavanja planinara s Troglava
Foto: GSS Bihać | Dramatična akcija spašavanja planinara s Troglava

BIHAĆ - Stanica GSS Bihać juče je oko 13.30 sati zaprimila dojavu je jedan planinar pao prilikom silaska sa vrha Troglava. Radilo se o planinaru koji je doživio povrede te nije mogao nastaviti silazak i postojala je bojazan da će se smrznuti.

Oformljena je ekipa koja krenula iz Bihaća oko 14.15 sati, dok je druga ekipa već bila na putu iz Mostara.

"Oko 16.20 sati prvi je tim bio ispod Troglava i krenuo prema unesrećenima, te smo u međuvremenu saznali da se nalaze na stazi „Meri“ . Prilikom ulaska u sami smjer, spasioci se suočili sa snijegom i ledom te je kretanje bilo usporeno. Oko 17.40 sati naišli su na veoma strmi dio na izlasku iz šume te su morali nastaviti kretanje preko stijena", pojasnili su spasioci.

"Negdje oko 19. sati pronašli smo unesrećene na nadmorskoj visini od oko 1.800 metara. To su bila dva planinara. Jedan nije bio povrijeđen, a drugi je imao povrede desnog ramena i ruke koju nije mogao pomjerati. Ustanovili smo i povredu desne noge u predjelu koljena te se nije mogao oslanjati na tu nogu. Tu smo saznali da su bila još dva planinara te da su se vratili nazad prema samom vrhu i da su sišli drugom stazom. Stavili smo povrijeđenog u nosila 'Sced' te smo ga ga evakuirali", kažu iz GSS-a Bihać za "Dnevni avaz".

Spuštanje je trajalo oko četiri sata, a na 1.550 metara pridružila su im se još tri spasioca iz Livna.

Oko 2. sata ujutro spasioci su bili kod svojih vozila, a u 4.50 povrijeđeni je predat u Dom zdravlja u Bihać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije