Društvo

Draško Milinović: Bez obzira na napade, RTRS ostaje posvećen istini i građanima

Draško Milinović: Bez obzira na napade, RTRS ostaje posvećen istini i građanima
Foto: N.N. | Draško Milinović: Bez obzira na napade, RTRS ostaje posvećen istini i građanima

Na RTRS se sve radi u składu sa zakonom i transparentno, te ne postoji nijedan dokument koji je donesen, a predstavlja nekakvo krivično djelo, kaže generalni direktor RTRS Draško Milinović.

"Mi znamo da pojedine partije imaju za cilj da RTRS kriminalizuju, da udare na kredibilitet Javnog servisa Republike Srpske da bi percepcija kod stanovništva bila – nemojte njima da vjerujete. Tu postoji nekoliko promašaja, prvo to nije moguće jer onaj ko ratuje s medijima, osuđen je na propast. Znamo da im je cilj napraviti RTRS kriminalnim, ali to prosto nije istina. Mogu da podnose krivične prijave koliko god žele. Pozvao sam nadležno tužilaštvo da što prije ispita sve njihove navode i što prije dođe na RTRS i uzme svu dokumentaciju, ako postoje bilo kakve neregularnosti. Kad je riječ o krivičnim prijavama, znamo da je tu riječ o politici. Čak su i toliko nemušto napisane, da sam se šokirao neznanjem predstavnika nekih političkih partija, jer oni ne znaju o čemu pričaju. Tvrdim da je to mlaćenje prazne slame, ali ako dođe do bilo kakvog postupka, sa zadovoljstvom ćemo dokazati da je ovdje sve u skladu sa zakonom", kaže Milinović.

On dodaje da je danas očigledno sve dozvoljeno, i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da i pravda i pravednost budu u jakoj vezi s odgovornošću za javno izrečenu riječ.

"Moram da podsjetim na nekoliko stvari koje su se desile prethodnih godina. Znate da je opozicija u RS donijela odluku da ne dolazi na RTRS. Postoje na desetine dopisa kojima su traženi komentari, gostovanja u emisijama i gdje su novinari pokušavali da dođu do njih. Oni su tada imali političku odluku da ne dolaze na RTRS iz nekog razloga", priča Milinović.

Dodaje da su nakon posljednjih izbora, pojedini lideri opozicije čak javno rekli da su pogriješili što nisu dolazili na RTRS.

"Sad je lakše napadati RTRS i govoriti da smo mi režimski, i donekle mogu i da shvatim taj politički stav, ali ne mogu da shvatim zamjenu teza, jer na našem desku postoje stotine dopisa gdje su oni odbijali dolazak na TV", ističe direktor RTRS-a.

Ističe da je danas na svim vijestima i dnevnicima prostor dat i svim opozicionim liderima te da je to najbolji odgovor i da će tako i nastaviti.

"To znači da će i pozicija i opozicija biti zastupljene u informativnim emisijama", naglašava Milinović.

Priča opozicije o kriminalu na RTRS uperena je prema informativnom programu, koji bi da prilagode po nekom drugom mjerililu.

"Mogu da razumijem da svaka politika želi da bude što više na Javnom servisu, jer je on u svakoj državi najuticajniji i najkredibilniji medij. To je njihovo prava da pokušaju doći političkim sredstvima do uticaja na informativni program RTRS. Ponoviću, sami su rekli da ne žele na RTRS i kako sad neko može da bude kriv ako oni ne žele dati izjavu za RTRS? Naša televizija je uvijek radila i uvijek će raditi za institucije RS, počevši od predsjednika i drugih izabranih funkcionera jer su oni odraz volje većine naroda u RS, a moram podsjetiti da je osnivač JP RTRS Republika Srpska. Ne postoji javni servis nigdje na planeti koji ne prati institucije u zemlji u kojoj radi. Te institucije rade stvari koje se direktno tiču građana, jer u njima rade ljudi koji donose odluke i mi smo dužni da to pratimo upravo zbog građana. Opozicija je takođe zastupljena u onoj mjeri u kojoj je uključena u politički i društveni život u RS", pojašnjava Milinović.

Kao direktor RTRS-a, Milinović je postao i meta krivičnih prijava, te se i njegov privatni život ubacuje u dnevnopolitičku priču.

"To najbolje pokazuje trenutnu situaciju i u novinarstvu i u društvu. Moj advokatski tim je pripremio više tužbi po raznim tvrdnjama pojedinaca, političara, ali i medija, i svi oni će morati svoje tvrdnje da dokazuju na sudu. Postoji zaista mnogo tužbi, ali mislim da je to u ovom trenutku jedini način da se stvari istjeraju do kraja. Službene poslove ćemo završavati službeno, a u moj privatni život ama baš niko nema pravo da se miješa. U vezi s tim, zbog tvrdnji pojedinih medija, tražiću odštetu na sudu, a ostale stvari ću, naravno, završavati privatno, jer je to jedini način da zaštitim svoju porodicu", izričit je Milinović.

O odnosu Regulatorne agencije za komunikaciju (RAK) prema RTRS-u Milinović kaže da RAK nije nezavisna agencija jer je izborom zamjenika predsjednika SDS-a na funkciju direktora potpuno ugrožena njena nezavisnost.

"To se vidjelo kroz monitoringe koje je regulator, prema nalogu direktora, radio na javnim servisima, po kojima imate svaku emisiju RTRS-a, od jutarnjeg do večernjeg programa, čak i neke specijalne emisije, analizirane na nekih 100 stranica, i imate tim koji je rekao da je RTRS u masi slučajeva prekršio određene kodekse, čak je tu bilo i spominjanja govora mržnje. Istovremeno je, navodno, ustanovljeno da FTV i BHRT nisu činili nikakva kršenja kodeksa, a kod RTRS-a je to uočeno više puta, čak smo i kažnjeni. Mislim da takvo stavljanje RTRS-a u fokus dovoljno govori da postoji politički zadatak direktora RAK-a da učini štetu RTRS-u. Ne mogu da shvatim da se neko ko dolazi iz RS na takav način obračunava s jednom od najbitnijih institucija RS, što Javni servis sigurno jeste. Imamo tu mnogo toga reći, ali pričaćemo o tome kad dođe vrijeme za to. Generalno u vezi s regulatorom smo sve već više puta javno rekli, poručiću isto ono što je poručila i Narodna skupština Republike Srpske, niko nema pravo da upravlja imovinom RTRS-a, osim Narodne skupštine i Upravnog odbora JP RTRS. Nadam se da ćemo jednog dana biti u poziciji da dokažemo sve promašaje RAK BiH", kaže Milinović.

Osvrćući se na finansijsku situacija RTRS-a, Milinović tvrdi da je stabilna, a obaveze prema zaposlenima se redovno izmiruju u bruto iznosu.

"Dugovanja koja su postojala iz ranijeg perioda, mislim na proteklih 10 godina, dobavljači i ona koja se odnose na obaveze prema radnicima, su reprogramirana i takođe se redovno izmiruju prema otplatnom planu. Plata nikad nije kasnila niti jedan dan. Kada spominjete rad na crno, svaki čovjek koji je angažovan na RTRS-u po bilo kojem osnovu angažovan je u skladu sa Zakonom o radu Republike Srpske, i uredno prijavljen, što se naravno može i provjeriti. Samo podatak da je od ukupno naplaćene RTV takse u BiH u 2016. godini u Republici Srpskoj prikupljeno oko 56%, a u Federaciji BiH 44%, koja ima duplo veći broj domaćinstava, dovoljno govori gdje je problem. Naplata putem naše inkaso službe konstantno raste, ali to nažalost nije dovoljno da nadomjesti gubitak pretplatnika u Federaciji BiH. I pored toga, uspjeli smo za naše gledaoce obezbijediti mogućnost da prate najnovija ostvarenja vrhunskih filmskih umjetnika naše scene. RTRS je kao koproducent učestvovao u više projekata u proteklom periodu pa će tako naši gledaoci biti u prilici da gledaju vrhunski domaći serijski program, kao što su projekti “Senke nad Balkanom”, “Meso”, a već početkom sljedeće godine i posljednji projekat Emira Kusturice “Na mlečnom putu”. Nismo podlegli pritisku sveprisutnih produkcija reality projekata, već smo okrenuti kulturnom i zabavnom programu, pa smo iz tog razloga i odabrali da na našem programu emitujemo i treću sezonu projekta “Tvoje lice zvuči poznato”, jer smatramo da je to jedini projekat koji može da se emituje na programu nekog javnog servisa", rekao je Milinović.

Napominje i  da su u produkcionom smislu napravili ogroman iskorak, prvenstveno zahvaljujući projektu Vlade Republike Srpske modernizacijom kapaciteta, a kroz projekat kapitalnih investicija.

"Ukoliko sve bude teklo po planu, izvjesno je da RTRS na svoj 26. rođendan program emituje u visokoj HD rezoluciji. Takođe, postoje planovi i pokretanja vlastite OTT platforme, ali o tome nekom drugom prilikom", ističe Milinović.

Milinović ističe da su osporili rezultate mjerenja gledanosti, zbog toga što agencija koja je zadužena za praćenje rezultata gledanosti ne želi da prihvati podatke o popisu stanovništva Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

"S obzirom na modernizaciju tehnologije, smatramo da je način praćenja gledanosti u BiH zastario, kao i da je uzorak po kojem se određuju rezultati gledanosti izuzetno mali te ne odslikava stvarnu situaciju gledanosti pojedinih TV stanica. I sami znate da putem novih, modernih, digitalnih tehnologija imamo mogućnost da na daleko većem uzorku imamo daleko tačniji podatak o gledanosti. Naravno da ćemo trenutne podatke osporavati, jer oni prosto nisu tačni i, ukoliko se stanje u ovoj oblasti ne promijeni, biti prinuđeni da objavimo sve pokazatelje koje imamo u vezi sa gledanošću TV stanica u Republici Srpskoj i BiH", zaključio je Milinović.

(Srpskainfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije