Društvo

Drugo polugodište u KS počinje 31. januara

Drugo polugodište u KS počinje 31. januara
Foto: VLADA KS | Drugo polugodište u KS počinje 31. januara

Nastava u drugom polugodištu u Kantonu Sarajevo počinje 31. januara i odvijaće se u učionicama uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, navodi se u odluci Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Nastava će se odvijati po istom modelu kao i u prvom polugodištu ove školske godine, a iz resornog ministarstva navode da je ova odluka donesena nakon niza konsultacija sa Ministarstvom zdravstva KS, Zavodom za javno zdravstvo KS, direktorima i direktoricama škola, sindikatima i Udruženjem „Vijeće roditelja Kantona Sarajevo.

Ovo Ministarstvo je po prvi put u maju 2021. provelo istraživanje o mentalnom zdravlju djece/učenika, nastavnika i roditelja. Formirana je radna grupa koja je napravila analizu rezultata istraživanja. Na osnovu analize Remzija Šetić, psiholog i član radne grupe, dao je preporuke i zaključke.

„Iz istraživanja smo zaključili da je djeci potrebna ljubav i nadzor, gdje su dobrim dijelom označili pozitivnim više vremena da provode sa roditeljima. Međutim, istakli su nedostatke online nastave u smislu otežanog učenja i nedostatka druženja sa vršnjacima. Odnosno, zaključujemo da je kombinacijom tople roditeljske pažnje i strukturiranog rada kakav je u školi, i kontaktom sa vršnjacima, dostižemo poželjne uslove za njihov rast i razvoj”, naglašavaju iz Ministarstva.

Ističu da je, cijeneći dobrobit djeteta, te poštujući preporuke epidemiologa vezanih za trenutno stanje pandemije kovid-19, neophodno uložiti maksimalne napore da se nastava odvija u školi, da se potencijalni rizici prenosa kovid19 svedu na najmanju moguću mjeru, jer veliki su benefiti po mentalno zdravlje djece da provode svoje vrijeme u školi, strukturiranom radu sa nastavnicima, u odnosu sa vršnjacima, te da ne zapostave prateće aktivnosti u školi i vanškolskim aktivnostima.

“Pored važnosti očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja djece, važno je da brinemo o mentalnom zdravlju školskog osoblja, a provođenje svog posla u direktnom kontaktu sa djecom je nešto što je nezamjenjivo i najbolje za održavanje dobrog mentalnog zdravlja školskog osoblja”, poručuju iz Ministarstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije