Društvo

Društveno koristan rad osuđenika uštedio novac USK-u

Društveno koristan rad osuđenika uštedio novac USK-u
Foto: N.N. | Društveno koristan rad osuđenika uštedio novac USK-u

BIHAĆ - Primjena alternativne krivične sankcije kojom se osuđenicima određuje društveno koristan rad umjesto zatvorske kazne donijela je tokom protekle godine značajne finansijske uštede u budžetu Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Asima Dizdarevića, ministra pravde USK, pomenuta sankcija se na području ovog kantona primjenjuje u posljednjih nekoliko godina i njeni dosadašnji efekti su veoma dobri.

"Jedan dan boravka osuđenika u zatvoru košta budžet od 80 do 100 maraka, a samo prošle godine sudovi u Unsko-sanskom kantonu izrekli su zatvorskih kazni u trajanju od oko 3.500 dana. Oko 80 posto tih kazni provedeno je institutom alternativne sankcije pa se lako mogu izračunati finansijski efekti njene primjene", kazao je Dizdarević. Inače, u proteklih šest godina, od kada je započela primjena ove sankcije u USK, izrečeno je više od 300 takvih presuda i od tog broja preko 90 posto uspješno je realizirano.

Dizdarević kaže kako ovu krivičnu sankciju izriče sud uzimajući u obzir težinu krivičnog djela i njome se omogućuje da lica, koja su za učinjena krivična djela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine, zamijene izdržavanje kazne zatvora radom na slobodi.

Prema njegovim riječima, Unsko-sanski kanton je vodeći u cijeloj Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni ove sankcije, koja je polučila željeni vaspitni i društveni efekat. Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja su izrečene ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju te sličnim djelima. Ministarstvo pravosuđa USK ima sklopljene ugovore s 18 poslovnih subjekata u kojima osuđenici mogu odraditi svoju kaznu i mahom se radi o lokalnim komunalnim preduzećima, zdravstvenim, socijalnim i drugim ustanovama, gdje oni mahom obavljaju fizičke poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije