Društvo

Društvo potresaju brutalna ubistva žena

Društvo potresaju brutalna ubistva žena
Foto: ilustracija | Društvo potresaju brutalna ubistva žena

BANJALUKA - Žene se uspješno bore sa svim predrasudama koje se nađu pred njima, uspješne su u svojim poslovima, te hrabro koračaju kroz život, ali se mnoge od njih u svojoj kući suočavaju sa šamarima, batinanjima, premlaćivanjem i torturama, pa čak i brutalnim ubistvima.

Naime, sve češće čujemo kako je žena pretrpjela neku vrstu nasilja, kako fizičkog, tako psihičkog, ali ono što je posebno zabrinjavajuće jesu brutalna ubistva žena koja su sve češća.

Ivan Šijaković, sociolog, rekao je za "Nezavisne novine" da, kada se pogleda sa stanovišta rase, najviše žena strada baš od bijelog čovjeka.

"Beli čovek je veoma okrutan prema ženi. Njemu je žena jedna vrsta instrumenta za sticanje moći, a on tu moć testira i dokazuje upravo na njoj", mišljenja je Šijaković.

Prema njegovim riječima, muškarac smatra da mora da ostvari potpunu dominaciju nad ženom, kao nekom vrstom robe ili sredstva za upotrebu.

"Muškarac, takođe, krizne trenutke u porodici rešava nekom vrstom pritiska ili nasilja nad ženom. Takođe, kada muškarac nailazi na probleme u svom okruženju i poslu, onda svoje frustracije ponovo ispoljava na ženi", rekao je Šijaković.

Kako ističe, stanje u našoj kulturi je veoma loše.

"Sve više se u rijaliti programima, serijama, filmovima prikazuje ta dominacija muškarca, odnosno takvo nasilje podstiče psihologiju savremenog muškarca", rekao je Šijaković.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Aleksandar Milić, psiholog, nasilnik svoje ponašanje vješto prikriva, odnosno čak ni bliža okolina to ne prepoznaje.

"Nasilnička ponašnja se mogu prikrivati, nasilnici su često grubi, alkoholičari, beskućnici, narkomani, neradnici koji zalostavljaju žene, odnosno to su osobe koje se ponašaju ljubazno i pažljivo, a onda se iznenada dogodi ubistvo ili nasilje, te  drugim riječima, takve osobe su potencijalne psihopate", rekao je Milić.

Kako ističe, nasilnik nikad nema osjećaj empatije, a često djeluje impulsivno i manipulatorski, dok im je glavni krivac žrtva.

Prema podacima sa sajta Eurostata, u EU u 2019. godini 55 od 100.000 žena bile su žrtve seksualnog napada, a 28 od 100.000 žena bile su žrtve silovanja. Stope su bile znatno niže za muškarce, 10 na 100.000 muškaraca su bili žrtve seksualnog napada i tri od 100.000 silovanja.

Slučaj koji je duboko potresao Srpsku dogodio se prije nekoliko dana u Prijedoru, gdje je uhapšen Prijedorčanin koji je osumnjičen da je ubio ženu pa zatim zapalio stan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije