Društvo

Društvo psihologa RS: Djeci objasniti da je njihovo tijelo važno i niko ne smije da ga povrjeđuje

Društvo psihologa RS: Djeci objasniti da je njihovo tijelo važno i niko ne smije da ga povrjeđuje
Foto: N.N. | Društvo psihologa RS: Djeci treba reći da je njihovo tijelo važno i da niko ne smije da ga povrjeđuje

BANJALUKA - Svi odrasli odgovorni u procesu vaspitanja i zaštite djece, djeci svih uzrasta na njima prilagođen način, treba da kažu da je njihovo tijelo važno i da niko ne smije, ni na kakav način da ga povrjeđuje, te da o tome ne treba da ćute bez obzira koliko osjećala nelagodu, stid i koliko se plašila, kažu u Društvu psihologa RS.

Društvo psihologa Republike Srpske, savjetuje svim roditeljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, vaspitačima i svima koji rade sa djecom da svaku dječiju izjavu o povredama njihovog tijela i nasilja nad njima shvate ozbiljno i da odmah potraže pomoć stručnih i odgovornih lica radi pravovremenog postupanja u najboljem interesu djeteta.

"Djeci treba jasno kazati da se odmah, bez odlaganja povjere osobi u koju imaju povjerenja i za koju vjeruju da će im pomoći (roditelji, baka, deda, tetka, učiteljica, nastavnica, pedagoga, psihologa, defektolog, socijalni radnik u školi i dr.). Takođe, djeci treba reći ako imaju saznanja da se to dešava njihovim drugarima, da i to kažu osobi od povjerenja. Djeci treba reći da će im roditelji i institucije pomoći i da država mora da brine o pravima djeteta, da ima stručnjake koji znaju kako da pomognu", kazali su u Društvu psihologa RS.

Naglašavaju da Republika Srpska ima specijalizovane stručnjake koji su izuzetno posvećeni zaštiti djece.

"U Republici Srpskoj, vaspitno-obrazovni sistem u svakoj školi ima stručnu službu koja je obučena kako da reaguje u slučajevima nasilja nad djecom. Centri za socijalni rad, Centri za mentalno zdravlje i policijske stanice su kroz formirane multisektorske timove u školama međusobno povezani i koordinisani, i svi imaju obavezu da štite prava djeteta i da rade u njegovom najboljem interesu. Nemali broj tužilaštava i sudova u Republici Srpskoj ima zaposlene stručne saradnike – psihologe za podršku svjedocima, koji posjeduju specijalizovana znanja i čiji je zadatak da prolazak kroz istražni i sudski proces djeci i njihovim roditeljima/starateljima učine što manje stresnim i da sačuvaju mentalno zdravlje djece koja su traumatizovana. Na kraju, Republika Srpska ima institut Ombudsmana za zaštitu djece, koji može da ima veliku ulogu u ostvarivanju dječijih prava", naveli su.

Društvo psihologa Republike Srpske je u saradnji sa RPZom, svim školama, nadležnim ministarstvima, Institucijom Ombudsmana i UNICEF-a, u proteklih nekoliko godina kontinuirano obučavalo stručnjake u sudovima, tužilaštvima i školama kako da rade na slučajevima zanemarivanja i zlostavljanja djece i sve veći broj prijava i osvještenosti stručnjaka jednim dijelom smatramo i rezultatom ovog kontinuiranog procesa i zajedničke saradnje, koji će nastaviti da vrše i u budućnosti.

"Takođe smo osmislili način kako da pravovremeno uvidimo i pokrenemo reakciju podrške i pomoći djeci u koju su uključeni svi prosvjetni radnici, sve stručne službe i uprave škola, i one već daju zapažene rezultate", kažu u Drušvu psihologa RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije