Društvo

Društvo učitelja RS: Mi smo i zaštitnici i čuvari tajni

Društvo učitelja RS: Mi smo i zaštitnici i čuvari tajni
Foto: Ilustracija | Društvo učitelja RS: Mi smo i zaštitnici i čuvari tajni

BANJALUKA - Mi, prosvjetni radnici, radimo stvari kojima se prepuštamo sticajem okolnosti, pa smo nerijetko i pružaoci prve pomoći, ljekari, terapeuti, stomatolozi, obućari, frizeri, čuvari tajni, zaštitnici i ko zna šta sve još nismo. Ali, sve to čini istinskog prosvjetnog radnika, koji je svoj poziv birao, isključivo srcem, jer je to jedan od najhumanijih poziva, poručili su danas iz Društva učitelja Republike Srpske.

Oni su otvorenim pismo reagovali na izjavu direktora Republičkog predagoškog zavoda Republike Srpske Predraga Damjanovića da su "nastavnici dobili pune plate tokom epidemije virusa korona, iako nisu radili u punom kapacitetu", koja je izazvala ogorčenje među nastavnicima.

"Svaki čovjek je u uslovima pandemije virusa korona, htio ili ne htio, živio najbolje što je znao i mogao. Svaki prosvjetni radnik je mnogo puta, u mnogo različitih sfera izlazio iz zone komfora i, za dobrobit učenika i njihovih porodica, radio na način kako nikada ne bi. Ali, jako je važno napomenuti da nije to ni samo u uslovima virusa korona u kojima se i dalje nalazimo. Takvi iskoraci se dešavaju svakodnevno, u standardnim situacijama našeg školstva, u našim učionicama", dodaje se u pismu.

Navode da će za nekoliko dana obilježiti punu godinu kako su radili i rade sve da zadovolje potrebe svih naših učenika za znanjem, obrazovanjem i vaspitanjem.

"Ponovićemo, tu smo da zadovoljimo potrebe učenika! Nama su oni važni, na vrhu 'prosvjetne piramide'. Nerijetko njima opravdavamo i obrazlažemo nejasne (da ne upotrijebimo kakvu drug riječ) izjave koje čuju u medijima. Njima, jer drugi budu i prođu. Učenici i njihovi roditelji nas pitaju kako smo. I mi njih. I zaista nam je uzajamno stalo, jer ljudskost postoji! Altruizam postoji", navodi Društvo učitelja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije