Društvo

Pratite nas na Google news

Druženjem ublažavaju žal za rodnim krajem

Druženjem ublažavaju žal za rodnim krajem
Foto: N.N. | Druženjem ublažavaju žal za rodnim krajem
Sanja Čakarević

DOBOJ - Druženje svakog mjeseca jedan je od načina da od zaborava otrgnemo rodni kraj, ali i da ublažimo tugu za našim selima i gradovima iz kojih smo došli u Doboj, kažu Srbi raseljeni s područja od Sarajeva do Zenice, koji su prije više od četvrtinu vijeka novi dom pronašli u ovom gradu.

"Mi se družimo svaki mjesec, napravimo sebi malu zabavu, da nismo u stanu, jer najlakše je da smo sami, da kukamo možda, da tugujemo. Ipak je bolje da se bavimo nečim ovako lijepim", smatra Rada Janjušić.

S njom se slaže Mirjana Šarčević iz Zenice, sekretar Zavičajnog udruženja "Izvor", koje okuplja raseljene iz sarajevsko-zeničke regije, od kojih je većina odlučila da se nakon rata ne vraća u ranije mjesto boravka.

"Ja sam se ovdje zadržala zato što je pokojni suprug vezan za Ozren, rođen je u Paklenici, tako da sam ostala ovdje da čuvam i tu đedovinu koja je dostupna djeci. Ne postoji mi želja uopšte da se vratim. Ja sam, hvala bogu, ovdje odmah dobila posao i djeca su mi školu završila, tako da sam zadovoljna. Domaćini su nas lijepo prihvatili i što bih se ja sada negdje vraćala", kazala je Šarčevićeva.

Četrnaestogodišnji David Jelić se rodio u Doboju, ali s roditeljima, kaže, često odlazi u njihovo rodno selo.

"Tako ublažavamo tu neku nostalgiju za tim rodnim krajem, a i kroz ovo udruženje... Ja i moja mlađa sestra volimo se često gore igrati zato što su to veliki, ogromni proplanci. Odemo, posjetimo djedov grob ", ispričao je Jelić.

Osim mjesečnih druženja, Sarajlije i Zeničani jednom godišnje u Doboju organizuju veliko okupljanje ne samo članova "Izvora", nego i gostiju iz sličnih udruženja u RS, na kojem svi oni predstavljaju raskošnu kulturu i tradiciju krajeva iz kojih potiču, a koju na taj način žele da sačuvaju.

"Meni je bilo interesantno kada sam prvi put vidjela da žene koje imaju po 60-70 godina, čim zasvira kolo, sve znaju da igraju. To je jako interesantno i mislim da ovi ljudi u suštini imaju malo prilike da izađu", istakla je Rada Janjušić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije