Društvo

Drvar i Bihać će prvi prodisati

Drvar i Bihać će prvi prodisati
Foto: N.N. | Drvar i Bihać će prvi prodisati

DRVAR - Firma “Kemeko-BH” iz Lukavca trebalo bi da krajem mjeseca počne da odvozi 400 tona nelegalno deponovanog tekstilnog otpada, a prvi šleperi doći će po smeće u Drvar i Bihać.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor te firme Maid Hadžimujić, naglasivši da samo čekaju da vremenski uslovi budu poboljšani da bi mogli početi da odvoze otpad.

“Nadam se da ćemo od 22. februara početi da odvozimo tekstilni otpad. Obišli smo lokacije u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Kiseljaku i Busovači, gdje je istovaren otpad i kada počnemo raditi, prvo idemo u Bihać i Drvar, gdje je i istovareno najviše smeća. Kada počnemo, plan je da u roku od 45 dana sve odvezemo”, rekao je Hadžimujić.

Dodao je da su analize završene te da je riječ o tekstilu i vuni te da će nakon odvoza uslijediti priprema za spaljivanje u cementarama.

“Potrebno je to sve samljeti na određenu granulaciju, jer ne može ići onako u kakvom je sada stanju”, rekao je Hadžimujić.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je da mještanima ove zapadnokrajiške opštine ne preostaje ništa više nego da sačekaju i kraj ovoga mjeseca, jer već odavno teče rok izvršenja od 120 dana.

“Navikli smo da je u ovoj zemlji sve u posljednji čas, tako da i u vezi sa uklanjanjem otpada čekamo pet do 12”, poručila je Runićeva i dodala da kada je riječ o istrazi i utvrđivanju odgovornosti u ovom slučaju, iz tužilaštva ima samo informaciju da je sve još u toku.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je krajem decembra prošle godine okončala postupak javne nabavke usluge odvoza i zbrinjavanja nelegalno deponovanog otpada na području ovih opština.

Stotine tona tekstilnog otpada iz Italije u ove opštine polovinom prošle godine uvezla je firma “Krom reciklaža”.

To preduzeće registrovano je na adresu opštine Drvar, Titova 1. Stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova organizovalo je proteste kojima je zaustavilo dalje deponovanje smeća nadomak svojih ognjišta, a uz podršku čelnika lokalnih zajednica počela je borba da otpad bude odvezen iz tih opština.

Novac za uklanjanje i zbrinjavanje otpada je, nakon ranije upućene inicijative Drvara, a po nalogu Vlade FBiH obezbijedio Fond za zaštitu životne sredine Federacije. Iz fonda su ranije naveli da će novac biti operativan nakon što inspekcija sprovede potrebne procedure.

Deponija

Osim u gradskom području zapadnokrajiških opština, tekstilni otpad je istovaren i na lokalnoj deponiji Korita u Bosanskom Grahovu. Na tom mjestu, kako je ranije rekao načelnik opštine Uroš Đuran, nemoguće je utvrditi količinu otpada, s obzirom na to da je velika količina gurnuta u nepristupačne otvore u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije