Društvo

Drvarčani svečano ispratili otpad

Drvarčani svečano ispratili otpad
Foto: N.N. | Drvarčani svečano ispratili otpad

DRVAR - Nelegalno deponovani otpad je napustio Drvar, a nadamo se i ostale opštine u kojima su ga neodgovorni pojedinci istresli, ali i dalje nema nikakve informacije da je neko zbog ovoga odgovarao ili podnio ostavku, rekla je Živana Sabljić, članica neformalne grupe građana koja je okupljena oko inicijative "Drvar bez italijanskog otpada", nakon što je u Drvaru danas održan performans "Svečani ispraćaj otpada iz Drvara".

Navela je da su željeli ukazati na to da iako je konačno pri kraju dugo najavljivano uklanjanje spornog otpada i dalje niko nije odgovarao.

"Nisu se promijenila ni imena funkcionera koji su potpisali rješenja i dozvole, na osnovu kojih je otpad uvezen. I Hikmet Hodžić, ministar ekologije u Kantonu 10 i Edita Đapo, federalna ministarka ekologije još su u svojim foteljama, bez obzira na aferu", navela je Sabljićeva.

Istakla je da su okupljeni građani svečanim špalirom ispratili kamion pun tekstilnog otpada iz Italije u Lukavac gdje će u pogonima kompanije "Kemeko BH" biti šrederovan, a potom i spaljen u nekoj od ovlaštenih spalionica u BiH ili inostranstvu.

"Ovo će budžet FBiH koštati oko 165.000 maraka", rekla je Sabljićeva.

Građani su držali parole na kojima su tražili da se kazne odgovorni i pozivali ministra Hikmeta Hodžića da podnese ostavku.

Podsjećamo, firma "Krom reciklaža" prošlog ljeta je iz Italije u BiH uvezla otpad koji je bio namijenjen za reciklažu, međutim pogona za reciklažu u Drvaru nema, pa je otpad, završio u napuštenim fabričkim halama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a jedan dio i na lokalnoj komunalnoj deponiji Korita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije