Društvo

Pratite nas na Google news

Drvosječe opkolile jednu od najstarijih pećina u Evropi

Drvosječe opkolile jednu od najstarijih pećina u Evropi
Foto: N.N. | Drvosječe opkolile jednu od najstarijih pećina u Evropi
Dragan Sladojević

BOSANSKI PETROVAC - Nedaleko od poznate Riponjine jame, u selu Smoljana, u opštini Bosanski Petrovac, počela je sječa šume, što je naišlo na ogorčenje ljubitelja prirode, koji upozoravaju da se sve to dešava nakon što je ova pećina počela da privlači speleologe iz gotovo svih krajeva Evrope, pa i svijeta.

Nakon što su "Nezavisne" početkom juna prve pisale o fascinantim prizorima u dotad neistraženoj pećini, kako su nam potvrdili oni koji su se u nju prvi spustili, vijest se pročula širom svijeta, ali su radost nedavno zamijenili gorčina i razočarenje.

Siniša Mrđa, član lokalnog Kluba ekstremnih sportova "Crni vrh", kaže da se tridesetak metara od jame nalazi državna šuma, čija je sječa počela.

"Ja razumijem, redovna je sječa. Ali mi smo zatražili da se jama zaštiti i svi se nadamo da će se to i dogoditi. Međutim, šumarija je dovela sjekače i sijeku sve oko jame", rekao je za "Nezavisne" Mrđa, koji se prije nešto više od dva mjeseca u jamu spustio zajedno sa dvoje prijatelja, speleologa iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, na lokalitetu gdje je u toku sječa nalaze se još četiri jame, koje nisu stigli da istraže, pošto je predmet njihovog interesovanja još Riponjina jama.

"Na jednu od tih jama čak je pala i smrča! Ovo što se radi je ogromna šteta. Nakon što su prvi put objavljene fotografije iz Riponjine jame, meni se do sada javilo 150 speleologa iz cijelog svijeta. Oni su zainteresovani da čim prije dođu da obiđu ovu jamu i taj teren", naveo je Mrđa.

Baš ovih dana, radi istraživanja Riponjine jame, trebalo je da dođu speleolozi iz Slovenije, Italije i Beograda, ali...

"Morao sam to odgoditi. Kako da dovodim tu ljude? Em je teško prići, em je nebezbjedno da se ulazi tokom rušenja stabala", istakao je Mrđa.

Ne krije zabrinutost zbog ovakvog razvoja situacije ni Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca, koji ističe da se i sam raspitivao o ovoj sječi.

"U svakom slučaju, u interesu opštine je da se jama zaštiti. Kada sam se raspitivao, rečeno mi je da je riječ o redovnoj sječi, da je u pitanju kontrolisan zahvat. Dok ne sagledam situaciju, teško je bilo šta reći", naveo je Prošić za "Nezavisne", dok naša nastojanja da dobijemo stav i iz "Unsko-sanskih šuma" nisu urodila plodom.

Postoje tvrdnje da je Riponjina jama možda i jedna od najstarijih pećina u Evropi. Oni koji su se u nju spustili tvrde da je puna pećinskih ukrasa te da se nisu nadali da će pronaći takvo bogatstvo.

Vezana vijest: 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije