Društvo

Državna kasa mora da bude podređena krizi

Državna kasa mora da bude podređena krizi
Foto: N.N. | Državna kasa mora da bude podređena krizi

SARAJEVO - Budžet institucija BiH za 2020. godinu treba prilagoditi novonastaloj situaciji i borbi protiv virusa korona koji ostavlja posljedice na zdravstvo, ali i na privredu u BiH.

Ovo je stav svih parlamentaraca sa kojima smo juče razgovarali, a nakon odluke Vijeća ministara BiH da Predsjedništvu uputi Nacrt budžeta institucija BiH, a bez izmjena koje su očekivane i nužne zbog novonastale situacije. Podsjetimo, protiv usvajanja Nacrta budžeta institucija BiH u utorak su bili ministri iz RS, koji su bili mišljenja da budžet treba korigovati u skladu sa postojećim stanjem i da iz njega treba izbaciti neke stavke.

"Ovaj budžet je pripremilo Ministarstvo finansija BiH u normalnim okolnostima. Tada je predviđen rast BDP od tri odsto, a sada svi znamo da će biti negativan. Planiran je i rast rashoda, sada vidimo da je stanje drugačije. Entiteti predlažu smanjenje plata u javnoj sferi, a u Nacrtu budžeta se planira rast izdvajanja za plate za oko 30 miliona KM. Ja nisam imao hrabrosti da u ovakvoj situaciji građanima predložim budžet u kome su prioriteti kupovina automobila, zgrada", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, u utorak nakon vanredne sjednice ove institucije BiH, na kojoj je usvojen pomenuti dokument.

Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda BiH i delegat u tom domu, ističe za "Nezavisne" da je budžet  planiran krajem prošle godine, a to je vrijeme koje ni po čemu nije bilo slično trenutku u kojem se danas nalazimo.

"U skladu s tim treba pripremiti budžet. Jedno je planirati investicije, opremanje i ne znam šta još već, u odnosu na sadašnje stanje kad treba da se obezbijedi da opstanemo. Planiranje i priprema budžeta treba da budu primjereni vremenu koje je pred nama", kazala je Majkićeva i dodala da bi apsurdno bilo da se ništa ne dešava. Po njenom mišljenju, u skladu sa postojećom situacijom institucije BiH treba da se i ponašaju i dodaje da bi svaki građanin kojeg bi pitali o tome rekao da budžet treba odslikavati stanje u kojem živimo.

Dženan Đonlagić (DF), zamjenik predsjedavajućeg Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma BiH i poslanik u ovom domu, kaže za "Nezavisne" da tek kada Predsjedništvo BiH definiše budžet u formi prijedloga poslanici će imati cjeloviti tekst Zakona o budžetu institucija BiH.

"Vjerujem da će doći do određene preraspodjele s ciljem da se što je moguće više novca usmjeri u realizaciju mjera koje će ublažiti sve negativne posljedice uzrokovane kovidom-19", rekao je Đonlagić.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, ističe za "Nezavisne" da je i bez ove situacije stav ove stranke da bi budžet mogao biti funkcionalniji ako se naprave odgovarajuće preraspodjele.

"Budući da je Predsjedništvo BiH predlagač budžeta, a da Vijeće ministara tehnički priprema dokument, očekujem da vidimo izmjene koje će prije slanja u parlament napraviti Predsjedništvo", rekao je Magazinović.

Borislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne" je rekao da predloženi budžet mora doživjeti značajnu korekciju, te da ga treba dobro preraspodijeliti i prilagoditi novonastaloj situaciji.

"Ne smije u budžetu biti nikakvih povećanja plata, nikakvih nabavki automobila, helikoptera i sve što je nepotrebno u ovom momentu, nego budžet treba kreirati da odgovori ovom ogromnom izazovu s kojim se suočavamo", rekao je on. Parlamentarci iz SDA i HDZ BiH juče nisu bili raspoloženi da komentarišu Nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu koji iznosi 996 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije