Društvo

Pratite nas na Google news

Duge kolone na graničnim prelazima na izlazu iz BiH

Duge kolone na graničnim prelazima na izlazu iz BiH
Foto: N.N. | Duge kolone na graničnim prelazima na izlazu iz BiH
N.N.

SARAJEVO - Pojačan je saobraćaj vozila, a duge su kolone na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina, Brod, Kostajnica, Izačić, Velika Kladuša, Orašje i Kozarska Dubica, saopštili su danas poslijepodne iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor, ističu iz BIHAMK-a.

Snijega na kolovozu mjestimično još uvijek ima u jugoistočnim krajevima BiH. U ostalim krajevima kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a zbog niskih temperatura upozoravaju se vozači na moguću poledicu. Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju i napominju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

Povodom praznika Nove godine večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V),  na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. S obzirom da je završetkom praznika pojačan je saobraćaj vozila, formiraju se duže kolone s obje strane tunela.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije, zaključuju iz BIHAMK-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije