Društvo

Duplo veća potražnja za ogrevnim drvetom nego prošle godine

Duplo veća potražnja za ogrevnim drvetom nego prošle godine
Foto: Velibor Tripić | Duplo veća potražnja za ogrevnim drvetom nego prošle godine

Iako napolju prži pakleni tropski talas, Banjalučani koji imaju grijanje na drva ovih dana su se dali u intenzivnu potragu da nabave ogrev.

Na ovakav korak odlučili su se poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je zbog jake zime vladala nestašica pa je tražena cjepanica više.

Kako nam kažu prodavci ogreva, potražnja za drvima počela je još u maju, a u odnosu na prošlu godinu u isto doba, duplo je veća.

Kupci najčešće kupuju paletirana cijepana drva bukve, graba i hrasta, a potražnja vlada i za peletom i briketom.

Milan R., penzioner iz naselja Lazarevo, kaže da je prvu količinu ogreva već nabavio u maju, kao i to da su cijene sad povoljnije nego kad zahladi.

"Drva uvijek kupujem u toku ljeta. Skupo jeste, ali se grijati moram", kaže ovaj penzioner.

Govori da se sada na vrućini može skloniti u hlad i pregurati toplotni talas, ali zimi, kad traju hladnoće, nema gdje nego pored šporeta.

"U odnosu na prošlu godinu u ovo doba godine, potražnja za drvetom je duplo veća. Lani je u sedmom i osmom mjesecu vladala manja potražnja. Za predstojeću zimsku sezonu ljudi kupuju količinu drveta koja im je dovoljna za cijelu zimu i to pet-šest paleta", kazali su u preduzeću "Lana eksport-import".

Za paletu od 1,7 kubnih metara iscijepanog drveta građani moraju da izdvoje 160 KM, za tonu peleta 300 KM, a za tonu briketa 260.

Milana S., koji drva prodaje preko oglasa, kazao je da je potražnja u porastu te da je cijena drva u metrici 67 KM, a 100 KM košta metar iscijepanih drva.

Cijena ogreva

  • 67 KM metar cjepanice
  • 100 KM metar iscijepanih drva
  • 160 KM paleta od 1,7 kubnih metara iscijepanog drveta
  • 300 KM tona peleta
  • 260 KM tona briketa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije