Društvo

Dvije decenije čekaju da se usele u plaćene stanove

Dvije decenije čekaju da se usele u plaćene stanove
Foto: Sanja Čakarević | Dvije decenije čekaju da se usele u plaćene stanove

DOBOJ - Agonija kupaca stanova u objektu "Aleksandrija", koja traje dvije decenije, se nastavlja, jer je, tvrde, na osnovu odluke Osnovnog suda Doboj ova nedovršena zgrada prodata na licitaciji.

Ljubo Kovačević, koji je u pomenutom objektu za 250.000 KM pazario tri stana, garažu i poslovni prostor, kaže da je objekat prodat za milion KM kako bi se izmirila potraživanja dvije građevinske firme te dodaje da je prodata njihova imovina.

"Mi smo suvlasnici ove imovine na 3,6 miliona KM, imamo dokument da je nas Milenko Božić (investitor) priznao i izvršio s nama poravnanje. Mi smo sedam godina uknjiženi i katastrom, i gruntom na postojeću imovinu ispred koje stojimo. Nas ima 137, znači, mi smo imali poravnanje sa Milenkom Božićem, on je tada bio u zatvoru. Došao je iz Trebinja i prihvatio da prenese imovinu sa sebe na nas, jer ova imovina je bila 1/1 na Milenka Božića", rekao je Kovačević.

"Mi smo vlasnici i objekta i zemlje ove zgrada iza nas i 6.250 metara kvadratnih zemlje. Ovdje je po projektu predviđeno da se zgrada završi i onda ide na kraju kula, jedan fantastičan plan. Kome ovo odgovara da ovdje propada sve? Zar ovo nije ruglo grada", kazao je Slavko Lukić, koji je ugovor za stan potpisao sad već davne 2002.

Većina kupaca stanova u "Aleksandriji", koja se nalazi u Vidovdanskoj ulici, su izbjeglice i raseljeni koji su novac od prodaje svoje imovine u mjestima iz kojih su došli u Doboj, ušteđevinu ili kreditna sredstva ulagali u nove nekretnine.

"Ja sam dala 35.000 KM odjednom. Imam bankovne uplatnice i potvrdu o plaćenom stanu, potvrdu o plaćenoj renti i čekam. Koliko? Dvadeset godina, pa to je jezivo! I sada da se pojavi kupac koji to kupuje, a ne znamo zvanično ko je i šta je. Kupila sam jednosoban stan od 45 kvadrata. Apelujem na sve državne institucije da nešto preduzmu", zavapila je Dragica Glišić.

Malobrojni nevoljnici, kupci stanova, okupili su se ispred "Aleksandrije", a zatim su se zaputili ka pravosudnim institucijama, gdje su pištaljkama iskazali svoje negodovanje.

"Da li ima u svijetu ovo što postoji u Doboju da neko može prodati vašu imovinu? Ja sam nosila, daj 500 maraka, daj 100, daj 200 da se uknjižiš ovdje, da se uknjižiš ondje, sve smo ispoštovali do posljednjeg feninga", priča Milijanka Simić te dodala da živi kao podstanar, a stan je platila 34.000 KM.

"Ja jedino mogu da se ubijem, tako mi je dodijalo sve. Sama sam, muž mi je umro, braća pomrla, nemam nikakve zaštite. Dvadeset godina traje agonija. Mislim da neću ni dočekati da uđem u stan, ja sam 1949. godište, svašta sam doživjela", rekla je Bosiljka Šaporac.

Iz Osnovnog suda Doboj saopšteno je da je sudski postupak u toku i da ne mogu davati nikakve podatke o istom.

"Iz razloga što isti nije pravosnažno okončan. S obzirom na to da se radi o prvostepenom postupku i da je zakonom predviđena mogućnost pobijanja odluka i radnji u postupku po pravnim lijekovima, prava stranaka nisu uskraćena niti je donesena odluka konačna", navode u Osnovnom sudu Doboj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije