Društvo

Dvodnevni kurs o kardiopulmonalnoj reanimaciji u UKC RS

Dvodnevni kurs o kardiopulmonalnoj reanimaciji u UKC RS
Foto: N.N. | Dvodnevni kurs o kardiopulmonalnoj reanimaciji u UKC RS

BANJALUKA - U Urgentnom centru Univerzitetskog centra /UKC/ Republike Srpske organizovan je dvodnevni kurs napredne i neposredne kardiopulmonalne reanimacije za ljekare i tehničare UKC-a, s ciljem formiranja timova ljekara i tehničara koji mogu na vrijeme da prepoznaju rane kritične znakove bolesti, kao i da u slučaju neposredne životne opasnosti bude pružena odgovarajuća pomoć.

Učesnici kursa, koji je organizovan u okviru obilježavanja 27. maja - Evropskog dana urgentne medicine, jesu specijalizanti urgentne medicine, kardiologije, interne medicine, infektologije, mladi ljekari koji učestvuju u inicijalnom zbrinjavanju hitnih pacijenta u UKC-u.

Osim njih, na kursu neposredne životne reanimacije učestvuju medicinski tehničari koji rade u Urgentnom centru.

Iz UKC-a Republike Srpske je saopšteno da ovaj kurs predstavlja nastavak kontinuirane medicinske edukacije ljekara i tehničara pod pokroviteljstvom te ustanove.

Predavači na kursu su instruktori iz UKC-a Slavko Rolih i Jovana Jevđić, a gosti i učesnici na kursu su i ljekari iz Resuscitacionog saveta Srbije. Ovakve vrste edukacije se odvijaju u saradnji sa ERC-om /European Resuscitation Council/ a polaznici dobijaju međunarodne sertifikate.

U saopštenju se navodi da je trauma veoma značajan uzrok smrti i invaliditeta, naročito kod radno sposobnih osoba mlađe životne dobi.

Zbog toga je za specijalizante hirurških grana medicine, anestezije i urgentne medicine planirano predavanje o inicijalnom tretmanu traumatizovanih osoba, dijagnostičkim mogućnostima i preporukama za nadoknadu tečnosti i transfuziji.

Medicinski tehničari iz Urgentnog centra demonstriraće postupak trijaže povrijeđenih, sa naglaskom na postupak u slučaju masovnih nesreća.

Za sutra je predviđeno predavanje o temi zbrinjavanja traumatizovanih pacijenata na ranom hospitalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije