Društvo

Dvomjesečna beba hitno transportovana iz Banjaluke u Beograd

Dvomjesečna beba hitno transportovana iz Banjaluke u Beograd
Foto: Arhiva | Dvomjesečna beba transportovana helikopterom iz Banjaluke u Beograd

BANJALUKA - Pripadnici Helikopterskog servisa i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspješno su izvršili izuzetno zahtjevan vazdušni medicinski transport dvomjesečne bebe iz Banjaluke na dalje liječenje u Institut majka i dijete u Beogradu.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je za Srnu da je riječ o veoma kompleksnom transportu bebe sa urođenom srčanom manom.

"Brzom koordinacijom i reakcijom tima za vazdušni medicinski transport beba je juče, u veoma kompleksnim uslovima, helikopterom Helikopterskog servisa transportovana u Beograd, uz kompletan monitoring i pod stručnim nadzorom ljekara specijaliste i medicinskog tehničara", naglasio je Kusturić.

On je rekao da je, po uspješno obavljenom transportu, beba hospitalizovana na Odjeljenje kardiologije u Klinici za Intenzivnu pedijatriju na Institutu za majku i dete zbog daljeg liječenja, dodavši da pripadnici tima za medicinsku evakuaciju žele brz oporavak malom pacijentu.

Prethodno su pripadnici Helikopterskog servisa juče u ranim jutarnjim časovima izvršili medicinski transport 61-godišnjeg pacijenta čiji su inicijali N.K. iz Istočnog Sarajeva za Banjaluku.

Kusturić je naveo da je juče, na zahtjev Opšte bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, uspješno izvršen i trapsportovan pacijent N.K. sa dijagnozom frakture karlice.

"Po uspješno izvršenom vazdušnom medicinskom transportu, pacijent je hospitalizovan na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje će biti nastavljeno dalje liječenje", naglasio je Kusturić.

U posljednjih nekoliko godina nerijetka je pojava da pripadnici Tima za vazdušni medicinski transport izvrše više od jednog transporta dnevno, ali ovi hrabri ljudi uspješno, brzo i profesionalno odgovore na svaki zahtjev medicinskih ustanova.

Međutim, ono što je sigurno jeste da svaki vazdušni medicinski transport, a naročito transporti novorođenčadi i beba nikoga od njih ne mogu da ostave ravnodušnim, te da je u takvim situacijama teško ostaviti emocije sa strane.

Uprkos težini zadatka i emocijama, posebno kada je riječ o medicinskoj evakuaciji beba, piloti i ljekari pristupaju maksimalno profesionalno i predano, jer svaki let zahtjeva maksimalnu koncentraciju i prisutnost u kabini.

Pripadnicima Službe za vazdušni medicinski transport ovo je peta medicinska evakuacija, zaključno sa jučerašnje dvije, a 29. od početka godine, što potvrđuje da su Helikopterski servis Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra uvijek bili i biće u službi Republike Srpske i njenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije