Društvo

E-beba: Vanbračnom paru ipak treba jedan papir

E-beba: Vanbračnom paru ipak treba jedan papir
Foto: N.N. | E-beba: Vanbračnom paru ipak treba jedan papir
Anja Matarugić

BANJALUKA - Sistem E-beba uveden je u zdravstvene ustanove u RS sa ciljem da se proces evidencije novorođenčadi učini bržim i da se završava u porodilištu, ali će ipak vanbračni roditelji prije rođenja djeteta morati da ispune određenu dokumentaciju.

Naime, kako su se "Nezavisnim novinama" požalili roditelji tek rođene bebe, oba roditelja, koji nisu u braku, tokom babina morala su fizički da odu u matičnu službu da prijave rođenje djeteta te, kako su naveli, to nisu mogli da učine putem ovog sistema. Ono što smo saznali već prilikom posjete portalu ebeba.vladars.net jeste da roditelji mogu da ispune upitnik kojim provjeravaju mogućnost e-prijave.  Jedno od pitanja u upitniku je i to da li su roditelji vjenčani, te ako označite da nisu, automatski se otvara prozor koji vas obavijesti da je potrebno prije rođenja djeteta pribaviti i predati ovlaštenom licu u zdravstvenoj ustanovi ovjerenu izjavu oca djeteta o priznavanju očinstva.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS su za "Nezavisne novine" rekli da putem informacionog sistema E-beba prijava djeteta može biti završena kako za roditelje koji su u bračnoj zajednici, tako i za one koji nisu. 

"Roditelji koji su u vanbračnoj zajednici prije čina rođenja neophodno je da pribave izjavu oca djeteta o priznanju očinstva ovjerenu kod nadležnog organa, notara, matičara ili na sudu", kazali su u nadležnom ministarstvu. Dodali su da je navedenu izjavu neophodno uručiti ovlaštenom licu zdravstvene ustanove po prijemu majke u bolnicu, odnosno pri izlasku majke iz bolnice nakon rođenja djeteta.

"U cilju blagovremene administrativne pripreme budućih roditelja, kroz projekat 'E-beba' kreiran je poseban interaktivni upitnik na internet portalu ebeba.vladars.net, koji u sebi sadrži različita pitanja vezana za građansko-pravni status roditelja", rekli su u ovom ministarstvu, koje je nosilac projekta "E-beba". Roditelji na upitnik mogu da odgovore na linku https://ebeba.vladars.net/questionnaire. Istakli su da na osnovu datih odgovora roditelja interaktivni upitnik upućuje roditelje na potrebne administrativne radnje koje je potrebno preduzeti prije rođenja djeteta. 

"Na osnovu toga, ukoliko postoje određene specifične situacije koje se vezuju za građansko-pravni status roditelja, roditelji će biti u mogućnosti da blagovremeno pribave eventualno potrebne dodatne dokumente prije rođenja djeteta te da na taj način izbjegnu naknadne posjete nadležnim institucijama", zaključili su u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Informacioni sistem elektronske prijave novorođenčeta u Republici Srpskoj "E-beba" uspostavljen je krajem avgusta ove godine u svim porodilištima u Srpskoj i to sa ciljem uspostavljanje sistema sigurne elektronske razmene podataka između zdravstvenih ustanova, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, matičnih službi, Ministarstva unutrašnjih poslova i Fonda zdravstvenog osiguranja s ciljem automatizacije procesa od rođenja deteta i upisa u matičnu knjigu rođenih do upisa u zdravstveno osiguranje. Kako su tada naveli u nadležnom ministarstvu, proces prijave novorođenčeta počinje upisom u matičnu knjigu rođenih, adrese prebivališta i zdravstvenog osiguranja, a završava automatski kroz informacioni sistem "E-beba", a roditelji besplatno na kućnu adresu dobijaju izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i o prebivalištu i potvrdu da je dijete zdravstveno osigurano.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije