Društvo

EU donirala 375.000 zaštitnih rukavica Institutu za javno zdravstvo

EU donirala 375.000 zaštitnih rukavica Institutu za javno zdravstvo
Foto: Tanjug/AP | EU donirala 375.000 zaštitnih rukavica Institutu za javno zdravstvo

BANJALUKA - Predstavnici EU u BiH donirali su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 375.000 zaštitnih rukavica, vrijednosti oko 53.000 KM.

Direktor Instituta Branislav Zeljković zahvalio je EU za donaciju i naglasio da će biti značajna pomoć zdravstvenim radnicima u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, rukavice će biti značajne i za proces vakcinacije da bi najsigurnije vakcinisali građane Srpske.

Zeljković je rekao da je na raspolaganju trenutno 42.000 vakcina sputnjik ve koje su stigle u Srpsku.

"Imamo u najavi dodatnih isporuka, a informacije o tačnim količinama imaćemo u narednim danima. Očekujemo ‘Kovaks’ mehanizam od 23. marta, odnosno isporuku 23.400 doza vakcina za cijelu BiH", rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci i dodao da bi nakon toga trebalo da stigne i vakcina kompanije AstraZeneka.

Zeljković je istakao da Vlada Srpske apeluje da Ruska Federacija, ukoliko može, isporuči sve ugovorene količine vakcina za Srpsku kako bi ušli u mnogo veći proces vakcinacije.

On je dodao da je registrovan veliki broj prijava lica starijih od 65 godina u Srpskoj za vakcinaciju protiv virusa korona.

Šef Regionalne kancelarije EU u Banjaluci Stefano Donati rekao je da je EU od početka pandemije isporučivala BiH zaštitnu opremu, istakavši da će pomoć biti nastavljena jer su zdravlje i bezbjednost ljudi najvažniji.

"Do sada smo isporučili pet miliona komada zaštitne opreme - rukavice, zaštitne maske, respiratore i drugo", naveo je Donati i dodao da je ukupna vrijednost zaštitne opreme donirane Srpskoj oko četiri miliona KM.

On je istakao da EU zanimaju i ekonomski problemi sa kojima se privreda suočava zbog pandemije, dodavši da EU pruža podršku malim i srednjim preduzećima iz oblasti poljoprivrede i turizma.

"Mi smo alocirali 73 miliona evra koji su dostupni kao pomoć ovim preduzećima", naveo je Donati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije