Društvo

Pratite nas na Google news

EU finansira projekat u šest opština u BiH: Proizvodnjom lana do zapošljavanja

EU finansira projekat u šest opština u BiH: Proizvodnjom lana do zapošljavanja
Foto: N.N. | EU finansira projekat u šest opština u BiH: Proizvodnjom lana do zapošljavanja
Zlatan Čekić

BOSANSKI PETROVAC - Realizacija projekta "Proizvodnjom lana do zapošljavanja", koji se finansira sredstvima Evorpske unije, uskoro će započeti u šest općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

U njega će biti uključeno 60 poljoprivrednih proizvođača iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Istočnog Drvara, Ribnika i Drinića.

Prema riječima stručne saradnice za poljoprivredu u općini Bosanski Petrovac Dragane Manojlović, u narednom periodu uslijediće obilazak terena i razgovori s poljoprivrednim proizvođačima koji su raspoloženi da se uključe u projekat.

"Ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 maraka i iz svih šest općina biće uključeno po deset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Uslov je da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva", istakla je Manojlovićeva.

Ona je dodala kako je intenzivnija proizvodnja lana na području ove općine počela prije sedam godina i do sada je dala veoma dobre rezultate.

Trenutno je ovom kulturom na području Bosanskog Petrovca zasijano oko desetak hektara, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma. Proizvođači jedan dio uroda na tržište plasiraju u zrnu, dok se većina prinosa prerađuje u postrojenjima za hladno cijeđenje ulja.

Za proizvodnju jednog litra ulja potrebno je između tri i četiri kilograma lana, a litar ulja na domaćem tržištu dostiže cijenu od 40 maraka.

Lan

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije