Društvo

EU za podršku malim i srednjim preduzećima u BiH izdvojila oko 70 miliona evra

EU za podršku malim i srednjim preduzećima u BiH izdvojila oko 70 miliona evra
Foto: Ilustracija | EU za podršku malim i srednjim preduzećima u BiH izdvojila oko 70 miliona evra

SARAJEVO - EU je kroz IPA dva fond za podršku malim i srednjim preduzećima u BiH obezbijedila oko 70 miliona evra, a dodatnih 14 miliona evra trenutno je u planu za podršku digitalnoj transformaciji tih preduzeća iz IPA budžeta za 2020. godinu.

EU kroz projekte "EU for biznis" dodjeljuje bespovratna sredstava u iznosu od oko 10 miliona evra za mala i srednja preduzeća, s ciljem povećanja konkurentnosti sektora orijentisanih ka izvozu, poljoprivrede, turizma i zapošljavanja, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Do kraja ovog mjeseca biće objavljenja finalna lista korisnika bespovratnih sredstava EU za podršku investicijama u poljoprivredno-prehrambrenoj industriji, a u okviru projekta `EU for biznis`", navedeno je u saopštenju povodom obilježavanja mjeseca podrške malim i srednjim preduzećima u BiH.

EU je uložila i dodatna četiri miliona evra u razvoj malih i srednjih preduzeća kroz projekat Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ "Program za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća", koji je omogućio kreditnu liniju od 20 miliona evra za firme koje ispunjavaju uslove.

"EBRD je nedavno potpisala i novu kreditnu liniju od 20 miliona evra sa četiri partnerske banke u BiH, a EU sredstva iz ovog programa obezbijediće podsticaje firmama do 15 odsto od vrijednosti kredita i besplatnu savjetodavnu pomoć", istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su u EU 99 odsto svih kompanija mala i srednja preduzeća, a slična je situacija i u BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz prošle godine, od 38.500 kompanija registrovanih u zemlji, oko 75 odsto su mikro-preduzeća sa godišnjim prihodom manjim od četiri miliona KM, koja su obezbijedila oko 40 odsto BDP-a i 50 odsto svih zaposlenih.

Iz Delegacije EU navode da su većina malih i srednjih preduzeća u BiH, koja koriste podršku EU, evidentirala oko 15 odsto povećanje prodaje i prihoda, te da su uspjela održati postojeća i otvoriti nova radna mjesta.

"Podrška EU malim i srednjim preduzećima u BiH usmjerena je na povećanje njihove konkurentnosti i modernizaciju, uvođenjem novih standarda, tehnologija i vještina", naglašeno je u saopštenju i dodato da će pomoć iz IPA tri fonda biti dodjeljivana inovativnim startapovima, te firmama iz digitalnog sektora i novih tehnologija.

Iz Delegacije EU napominju da je poslovni sektor u BiH dominantan tip preduzetništva u zemlji, a njegov dalji razvoj zavisi od reformi koje je potrebno sprovesti bez odgađanja, kako bi bilo stvoreno bolje poslovno okruženje za preduzetnike i investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije