Društvo

Edin Forto: Kanton Sarajevo nikome ne oduzima novac

Edin Forto: Kanton Sarajevo nikome ne oduzima novac
Foto: VLADA KS | Edin Forto: Kanton Sarajevo nikome ne oduzima novac

SARAJEVO - Kanton Sarajevo nikome ne oduzima novac i nije izvor nepravedne raspodjele prihoda, poručio je danas premijer Edin Forto.

Govoreći na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a u povodu usvajanja izmjena Zakona o pripadnostima javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine kojim se ukida ponder 2 za Kanton Sarajevo u raspodjeli tih prihoda, premijer je kazao da ovako bitne odluke ne treba donositi sa velikim nabojem emocija.

Konstatovao je da je postojeći zakon zastario, da nije dobar, da je potrebno napraviti bolju i pravdeniju raspodjelu, ali da i je Vlada Federacije BiH stvorila vakuum koji su popunili zastupnici.

"Nerad Federalne vlade doveo je do samoorganizovanja određenih zastupnika u Parlamentu F BiH, nakon čega su drugi zastupnici, nošeni lokalpatritizmom, činjenicom da se bore za bolji pristup finansijama sredina iz kojih dolaze - bez obzira na političku podjelu i stranačku pripadnost, počeli su potpisivati, glasati i tako se opredjeljivati”, kazao je premijer Forto, koji je pozvao da se o ovome pitanju provede javna rasprava i da se uvaži glas struke.

Inače Kanton Sarajevo je dan ranije na redovnoj sjednici Skupštine dobio budžet za 2022. godinu u visini iznosu od 1.220.787.840 KM.

U odnosu na nacrt, konačni iznos Budžeta, kako je to istakao ministar finansija KS Davor Čičić, povećan je za 119,4 miliona KM, usljed povećanja prihoda od indirektnih poreza za 71,7 miliona KM, povećanja od poreza na dohodak za 25,4 miliona KM, te 22,2 miliona KM na ime povećanja ukupnih kreditnih sredstava.

Budžetska pozicija Ministarstva saobraćaja KS za ovu godinu iznosi 111,7 miliona KM koja će biti povećana razgraničenim sredstvima iz prošle godine. Najviše sredstava, 49 miliona KM biće utrošeno za unapređenje javnog prijevoza.

Svoj rekordan budžet imat će i Ministarstva unutrašnjih poslova KS u iznosu od 128,4 miliona KM. Najviše sredstava nalazi se na pozicijama nabavke opreme za Upravu policije od gotovo 23 miliona KM, a za nabavku helikoptera za potrebe MUP KS-a izdvojit će 17 miliona.

Za resor privrede u budžetu KS predviđen je iznos od 62,7 miliona KM, što podrazumijeva najveća izdvajanja do sada za poticaj razvoja male privrede, mikro, mala i srednja preduzeća. Pozicija Ministarstva zdravstva ove godine u budžetu iznosi 16,5 miliona KM i predviđena je za obezbjeđenje proširenih prava boraca i RVI, za unapređenje zdravlja stanovništva, za provođenje preventivnih skrining programa, kao i za kapitalne projekte obnove zdravstvenih objekata u KS.

Najvećim sredstvima Budžeta od 257,4 miliona KM upravlja Ministarstvo odgoja i obrazovanja, čime se finansiraju tekući transferi organizacijama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, opremanje školskih kapaciteta, kao i njihova rekonstrukcija i izgradnja.

U Ministarstvu nauke, visokog obrazovanja i mladih ove godine je predviđeno 176,3 miliona KM za Univerzitet u Sarajevu, a skoro sa četiri miliona KM podržat će se naučno-istraživački i umjetničko-istraživački radovi u našem Kantonu.

Značajan rast je vidljiv i na razdjelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, čiji budžet iznosi 118,2 miliona KM. Za zaštitu porodica za djecom obezbijeđeno je 55,6 miliona KM, za sve vidove socijalne zaštite 16,7 miliona KM, te 15,3 miliona KM za zaštitu civilnih žrtava rata. Na razdjelu ovog ministarstva planirana je i isplata mjesečnih naknada za porodilje u KS u visini prosječne plate u Federaciji, što trenutno iznosi nešto manje od 1.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije