Društvo

Edukacijom do poboljšanja usluga za goste

Edukacijom do poboljšanja usluga za goste
Foto: N.N. | Edukacijom do poboljšanja usluga za goste

TESLIĆ - Grupacija banja RS održala je u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica" u Tesliću radionice i edukacije kako bi poboljšale usluge svojih banja i kako bi gosti imali bolje uslove.

Na edukacijama je učestvovalo šest banja iz RS, i to osim "Banje Vrućice" iz Teslića, Specijalna bolnica "Mlječanica" iz Kozarske Dubice, "Terme Laktaši" iz Laktaša, "Banja Kulaši" iz Prnjavora, "Banja Dvorovi" iz Bijeljine te "Vilina Vlas" iz  Višegrada.

Aleksandar Radošević, predsjednik Grupacije banja RS, rekao je da ova grupacija u svom poslovanju ima dva osnovna cilja, a to su promocija banja kako na domaćim, tako i na stranim tržištima, te edukacija osoblja.

"Planom rada za ovu godinu smo predvidjeli edukacije za sve članice Grupacije banja RS. U 'Banji Vrućici' su održane edukacije iz recepcijskog poslovanja, hotelskog domaćinstva i sektora hrane i pića", kazao je Radošević.

Prema njegovim riječima, u razgovoru s ostalim predstavnicima banja su zaključili da za odnos prema kupcu i uslužni aspekt, te održavanje objekata i hotelskih soba ima mnogo prostora za napredak.

"Ove edukacije pokrivaju poslovanje svih banja u RS. Neke banje su usmjerene na zdravstveni turizam, a neke i na ostale oblasti", istakao je Radošević.

Vlasta Mlakar, savjetnica na području turizma, hotelijerstva i banja iz Slovenije, koja je održala edukacije, kazala je da je veoma zahvalna što je mogla prenijeti svoje znanje.

"Ovaj put smo radili s hotelskim menadžmentom, a glavni moto radionica je bio da svaki zaposlenik preuzme odgovornost za svoj rad. Nastojimo im dati ono što je važno iz hotelskog menadžmenta, a to su plan, organizacija i kontrola. Dotakli smo se i toga kako napraviti korak dalje kad je u pitanju neka teža situacija", rekla je Mlakarova.

Dodala je da je bitno da svaki radnik da sve od sebe i sve što zna, te da se moraju gledati primjeri dobre prakse.

Bojana Dekić, referent za sanitarni nadzor Specijalne bolnice "Mlječanica", rekla je da su u njihovoj ustanovi uglavnom pacijenti sa teritorije Republike Srpske, a u ljetnom periodu i iz regiona.

"Mnogo nam znače ove edukacije, dosta smo vidjeli i naučili i ovo će, vjerujem, unaprijediti posao u 'Mlječanici'", istakla je Dekićeva.

Dalibor Perić iz ugostiteljskog sektora "Banje Vrućice" naglasio je da su ove edukacije veoma važne, te da su mnogo naučili i da je lijepo i korisno iskustvo.

"Proširili smo svoja znanja na veći nivo, iako smo i dosad imali veliko iskustvo u radu", dodao je Perić.

Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori RS, rekla je da su banje veoma aktivne i da su shvatili da je edukacija način za unapređenje njihovih usluga.

"Ovo je još jedna aktivnost koju sprovodimo u cilju unapređenja usluga banja u Republici Srpskoj", pojasnila je Šobotova.

Boris Kostić, šef ugostiteljstva "Banje Laktaši", istakao je da je ovo bilo veoma stručno predavanje u kojem su prenesena iskustva u poslovanju banja.

"Ove edukacije su veoma značajne jer znanja nikad dosta. Veoma je bitno i upoznavanje kolega koji rade u ovoj branši i sa kojima sarađujemo, te razmjena iskustava", zaključio je Kostić.

Gosti otkazuju zbog virusa korona

Aleksandar Radošević, predsjednik Grupacije banja RS, rekao je da se banje u RS trenutno susreću s velikim problemom zbog otkazivanja gostiju usljed situacije sa virusom korona.

"U posljednjih nekoliko dana imamo značajna otkazivanja, posebno u banjama koje su usmjerene na strana tržišta kao što su 'Vrućica', 'Kulaši' i 'Laktaši'. Takođe se prema preporukama otkazuju mnogi seminari, kongresi i skupovi. Pridržavamo se uputstava Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, pojačani su dezinfekcija i provjetravanje svih prostorija", kazao je Radošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije