Društvo

Egić poziva borce: Dajte marku od mjesečnog dodatka

Egić poziva borce: Dajte marku od mjesečnog dodatka
Foto: Srna/Arhiva | Egić poziva borce: Dajte marku od mjesečnog dodatka

BANJALUKA – Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, predložio je borcima u Republici Srpskoj da se na dobrovoljnoj osnovi odreknu po jednu KM od mjesečnog boračkog dodatka, kao znak solidarnosti procesuiranim srpskim borcima pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH.

"Kao borac Vojske Republike Srpske, neko ko je bio ranjen  braneći granice naše otadžbine, a danas kao ministar u Vladi Republike Srpske, istrajaću da dođemo do konačnog rješenja u finansijskoj pomoći  za srpske borce koji su procesuirani pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH. Poražavajuća je činjenica da se u ovim institucijama sudi samo srpskom narodu, što je razlog više da ustanemo svi i pomognemo ljudima koji su branili Srpsku", napisao je Egić.

"Prijedlog je da se od mjesečnog boračkog dodatka dobrovoljno odričemo po 1 KM, kao znak solidarisali procesuiranim srpskim borcima, kojima bi sredstva bila doznačena putem lokalnih boračkih organizacija", dodao je resorni ministar.

On je naveo da su procesuirani borci stavljeni na optuženičku klupu, a da je pitanje i da li će na tom mjestu "već sutra biti neko od nas.."

"..Jer pravde u političkom Sarajevu za Srbe nema!", poručio je Egić.

On je podsjetio da je u 2023. godini za procesuirane borce izdvojeno pola miliona KM iz kabineta predsjednika Republike Srpske, a da je u 2022. i 2021. godini isti iznos uplatila Vlada Srpske.

"Troškovi odbrane, odlazaka na ročišta, porodice koje ostaju nezaštićene, razlozi su da ustanemo svi. Hrabrost i srpska solidarnost u najtežim trenucima dali su nam SLOBODU, vrijeme je da isto to pokažemo i danas, zajedničkim snagama stanemo u odbranu srpskih boraca i poručimo - NISTE SAMI", zaključio je Egić.

Podsjetimo, u Srpskoj prema podacima nadležnih organizacija trenutno ima između 190.000-200.000 ljudi koji imaju status borca.

Međutim, mnogi smatraju da je ova brojka upitna i "prenaduvana" jer je 1992. godine mobilisano ukupno 210.000 boraca, a podsjećamo, tokom rata je stradalo 23.752.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije