Društvo

Ekološka bomba: Tone opasne nitroglicerinske kiseline od danas bez nadzora

Ekološka bomba: Tone opasne nitroglicerinske kiseline od danas bez nadzora
Foto: Ilustracija | Ekološka bomba: Tone opasne nitroglicerinske kiseline od danas bez nadzora

Unutrašnja služba za obezbjeđenje Poslovnog sistema "Vitezit" Vitez danas u 19 sati prestaje s radom te će tone opasne otpadne kiseline, koja može dignuti u vazduh pola Lašvanske doline ili napraviti pravi ekocid nizvodno od Viteza, ostati bez nadzora.

Zbog činjenice da su u ovoj godini primili samo dvije plate te da niko od nadležnih iz Federalne direkcije za namjensku industriju nije poslušao njihove višemjesečne apele, "Vitezitovi" radnici obezbjeđenja danas napuštaju radna mjesta.

"Prethodno ste upozoreni da će doći do napuštanja radnih mjesta ako ne reagujete, a ovim dopisom skidamo sa sebe svu odgovornost za eventualne posljedice koje mogu nastupiti povlačenjem Službe bezbjednosti", navodi se u dopisu "Vitezitovih" radnika obezbjeđenja naslovljenog na direktora Direkcije Envera Mujezinovića.

Naime, kako je prošle godine objasnio Maid Neslanović, šef "Vitezitovog" pogona za proizvodnju nitroglicerina, radi se o otpadnoj kiselini, koja u sebi sadrži određen postotak izuzetno nestabilnog i opasnog nitroglicerina.

"Imamo skoro 300 tona, kako je mi zovemo, otpale kiseline, koja, u slučaju eksplozije, može uništiti cijeli kraj", rekao je Neslanović te je dodao da se takva opasnost ne može ignorisati, a da se svakim danom nebrige vlasti za ovu firmu povećavaju i šanse da se nešto takvo dogodi.

Opasna kiselina

"Ako bi kiselina eksplodirala, cijeli grad bi bio u opasnosti", upozorio je Neslanović.

Prije se, kaže, takva kiselina odmah prodavala, odnosno nije se gomilala na jedno mjesto, a problema je bilo i u prošlosti.

"U 'Vitezitu' pamtimo dvije havarije, jednu 1964. i drugu 1978, u kojima je poginulo više desetina ljudi. Eksplodirali su cijeli objekti, a eksplozija je komade zgrade, teške i do tonu, razbacala po četiri ili pet kilometara. Kosti poginulih radnika nalazile su se kilometrima razbacane po okolnoj šumi", rekao je Neslanović, piše Avaz.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je kako su u resornom ministarstvu ozbiljno shvatili problem napuštanja radnog mjesta zaštitara u kompaniji "Vitezit" i trenutno po hitnom postupku donose mjere kojima će situaciju dovesti pod kontrolu.

"Ne mogu još govoriti u kojem ćemo pravcu ići, mogu samo reći da rješenje moramo pronaći do kraja dana. Trenutno radimo i šaljemo akte na resorna ministarstva i odgovorne i u toku dana ćemo se usaglasiti", rekao je Džindić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije