Društvo

Ekološka štafeta "Akva Sana" prešla put od 144 kilometra

Ekološka štafeta  "Akva Sana" prešla put od 144 kilometra
Foto: N.N. | Ekološka štafeta "Akva Sana" prešla put od 144 kilometra

SANSKI MOST - Višednevna ekološka manifestacija "Dani rijeke Sane", koju podržavaju svi gradovi i općine kroz koje protiče ova rijeka u oba bh entiteta, okončana je danas, te je još jednom ukazano na potrebu i značaj očuvanja Sane.

Centralni segment manifestacije i ovoga puta bila je ekološka štafeta pod nazivom "Akva Sana" , koja je krenula s lokaliteta izvora rijeke Sane u blizini sela Donja Pecka, Opština Mrkonjić Grad.

Potom je ona prešla put od 144 kilometra, koliko iznosi dužina rijeke, a potom je manifestacija okončana u Novom Grdau, gdje je voda zahvaćena u štafetu na izvoru, simbolično izlivena na ušću Sane u Unu, čime se željelo poručiti da rijeku treba očuvati i zaštititi, kako bi bila čista dužinom cijelog toka.

Tokom trajanja manifestacije u svim lokalnim zajednicama  održani su prigodni događaji, školske priredbe, te konkursi za literarne i likovne radove učenika na temu ekologije, a najboljima su uručene prigodne nagrade i priznanja. I ovogodišnja manifestacija održana je pod sloganom "Da nam sija, da nam blista, da nam Sana bude čista", a ovom prilikom istaknuto je protivljenje mogućoj izgradnji novih hidroenergetskih objekata na rijeci, kao i haotičnoj i nelegalnoj gradnji na njenim obalama, što je trenutno jedan od navećih problema.

Inače, manifestacija „Dan rijeke Sane“ organizovana je prvi put pod pokroviteljstvom OSCE-a kako bi se zbližili i bolje sarađivali gradovi i općine koji se nalaze uz tok ove rijeke, a nakon nekoliko godina organizaciju događaja preuzele su lokalne zajednice iz oba entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije