Društvo

Ekološki incident: Neko mora da odgovara zbog zagađenja Spreče

Ekološki incident: Neko mora da odgovara zbog zagađenja Spreče
Foto: Ilustracija | Ekološki incident: Neko mora da odgovara zbog zagađenja Spreče

LUKAVAC, DOBOJ - Genocid nad biljnim i životinjski svijetom počinjen je u rijeci Spreči zbog hemikalije koja je iscurila iz odlagališta preduzeća "Sisecam soda" Lukavac, rekao je danas Darko Mitrović, član Upravnog odbora Ribolovačkog saveza RS.

Podsjećamo, u petak je došlo do pucanja vanjskog zida taložnice "Bijelo more" ovog preduzeća, gdje se na poljoprivredna zemljišta i rijeku Spreču izlila bazična tečnost (PH 12).

"Veliki pomor ribe bio je u rijeci Spreči, a javili su nam da mrtve ribe plutaju i po Bosni. Rijeka je bijela kao krečno mlijeko, a okolinom se osjeća smrad. Ovo je već treće trovanje Spreče u ovoj godini. Prva dva puta dogodilo se tokom januara i februara, a ispuštanje otrova u Spreču u pravilu se vrši tokom vikenda, kada se svi oni koji treba i mogu da reaguju nalaze na odmoru", ustvrdio je Mitrović.

Dodao je da sve što se desilo "neko radi svjesno i da treba da odgovara".

Željko Stojanović, portparol Republičke uprave Civilne zaštite, kazao je da je mrlja s otrovnom bazom iz Spreče dospjela proteklih dana u Bosnu, a u utorak se kretala nizvodno od Doboja, gdje su na površini rijeke Bosne viđene uginule ribe.

"Na području Modriče i Šamca u rijeci Bosni nema vidljivih tragova lužine, koja je istekla iz fabrike 'Sisecam soda' u Lukavcu u rijeku Spreču, te prema novijim informacijama, PH vrijednost vode rijeke Bosne blizu je normalne", kazao je Stojanović.

On dodaje da se situacija normalizuje. Ističe da je razblažena mrlja prošla Modriču i da je dospjela u opštinu Šamac.

"Možemo reći da nema one klasične mrlje s opasnom hemikalijom, kakva je bila do sada", naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, što se tiče vode za piće, voda iz javnih vodovoda u Modriči, Doboju i Šamcu ispravna je za upotrebu.

"Vodu iz rijeke Bosne nije preporučljivo upotrebljavati dok nadležne službe ne kažu drugačije", kazao je Stojanović i istakao da nema vidljivih znakova zagađenosti u Modriči i Šamcu te da su angažovane nadležne službe koje prate situaciju na terenu.

Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, ističe da neko mora da odgovara zbog akcidenta na odlagalištu taloga "Bijelo more" preduzeća "Sisecam soda Lukavac", koji je izazvao zagađenje zemljišta oko rijeka Spreče i Bosne i pomor ribe.

"Ne može biti da se tako nešto desi, a da niko ni za šta ne odgovara. Na analizu vode čekamo već nekoliko dana", kazao je Međed za "Nezavisne".

Opštinski štab Civilne zaštite Lukavac proglasio je prije tri dana stanje tehničko-tehnološke nesreće zbog incidenta na odlagalištu taloga "Bijelo more", koji je izazvao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče.

Proteklih dana dežurne službe zaustavile su curenje i u toku je sanacija pukotine na nasipu bazena.

Iz ovog preduzeća iz Lukavca danas su kratko telefonski rekli da je neradni dan te da nema nikoga ko bi mogao da odgovori na naša pitanja. Dan ranije Nihad Akeljić, direktor za ekologiju "Sisecam sode" Lukavac, za pojedine portale kazao je da je nasip začepljen i da nema više isticanja hemikalije iz "Bijelog mora".

"Ograđen je i talog koji je nastao nakon izlijevanja, tako da u slučaju padavina, hemikalije koje su ostale na poljoprivrednoj površini neće otići u rijeku. Želim naglasiti da je riječ o neorganskoj hemiji i tu nema nikakvih otrova", rekao je Akeljić, a prenijeli su pojedini portali.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, kazao je da je na terenu određen broj stručnjaka koji radi na prikupljanju adekvatnih analiza zemljišta i vode.

"Tačno će se utvrditi zagađenost teškim metalima, kao i svim ostalim negativnim stvarima koje su se mogle izliti iz one akumulacije", kazao je Solak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije