Društvo

Ekološkom sviješću do očuvanja vode za buduće generacije

Ekološkom sviješću do očuvanja vode za buduće generacije
Foto: cromagnon130/Pixabay | Ekološkom sviješću do očuvanja vode za buduće generacije

BANJALUKA, BIJELJINA - Republika Srpska raspolaže značajnim vodnim bogatstvom, i po tome spada u sam svjetski vrh, a da bismo sačuvali obnovljive izvore kvalitetne vode za buduće generacije, potrebno je da uložimo više napora u očuvanje životne sredine, saopštili su iz "Voda Srpske".

Međunarodni dan voda tradicionalno se obilježava 22. marta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv "Podzemne vode: učinimo nevidljivo vidljivim" jer podzemne vode, iako su nevidljive, imaju veliki uticaj na život.

Miroslav Milovanović, direktor Javne ustanove "Vode Srpske", rekao je da je Semberija bogata podzemnim vodama i da intenzivno rade na očuvanju od zagađenja tog resursa, koji je najčešći izvor vode za piće, a koristi se i u tehnološkim procesima, poljoprivrednoj proizvodnji.

"Značaj podzemnih voda biće još veći jer se povećava ljudska populacija", izjavio je Milovanović.

Iz "Voda Srpske" naglasili su da su vodna tijela podzemnih voda Srpske  najznačajniji resurs vode za piće, te je njihova zaštita, kako količine, tako i kvaliteta, prva na listi ciljeva zaštite životne sredine.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu Banjaluka kazala je za "Nezavisne" da je kvalitet vode u Bosni i Hercegovini zadovoljavajući.

"Kvalitet vode je zadovoljavajući, ali imamo mnoge pritiske na vodotoke i na izvore pitke vode, te je prisutno mnogo zagađenja u rijekama", kazala je Ivanićeva.

Kako kaže, mnoga zagađenja, građenja objekata u neposrednoj blizini vodotoka, građenja hidroenergetskih objekata, flaširanje izvorske vode, samo su neki od preduslova koji mogu da znatno u budućnosti utiču na kvalitet vode.

Prema njenim riječima, za očuvanje vode potrebno je da se građani ekološki osvijeste.

"Trebalo bi kao savjesni građani da se ekološki osvijestimo, da prestanemo da bacamo otpad u rijeke. Isto tako država i gradovi, odnosno lokalne zajednice treba da riješe problem komunalnih voda koje ugrožavaju vodotoke", kazala je Ivanićeva.

Mile Matijević, dekan Fakulteta za ekologiju na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci, kazao je za "Nezavisne" da Bosna i Hercegovina na ukupnom nivou ima dobru vodu, ali da se voda zagađuje raznim oblicima otpada.

"Iako imamo dobru vodu, jako loše je plasirana na strano tržište. U prodavnicama možemo da vidimo mnogo više vode iz zemelja regiona nego naše domaće vode", kazao je Matijević.

Ističe da je jako bitno da javnost bude uključena u to kakav je sam kvalitet vode.

"Mislim da javnost treba da bude upućena u to kakav je kvalitet  vode, kolika je zastupljenost kamenca u vodi, sve to treba da bude dostupno građanima", kazao je Matijević.

Kako kaže Matijević, ekološkim procesima možemo da zaštitimo našu vodu, a odgovornost i disciplina  su najvažnije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije