Društvo

Ekstremna zima zaobići će BiH

Ekstremna zima zaobići će BiH
Ekstremna zima zaobići će BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako strani eksperti prognoziraju da će Evropa ove godine biti suočena s jednom od ekstremno hladnih zima, bh. meteorolozi uvjeravaju da će zima na našem podneblju ipak biti umjerena, u višegodišnjim granicama.

Naime, ruska radio-stanica Glas Rusije izvijestila je da Evropi prijeti zima vijeka.

Slično misli i Dominik Jung, njemački meteorolog, koji kaže da mu je već sada hladno samo od gledanja meteoroloških karata i modela, pojašnjavajući da je moguće da ćemo biti suočeni sa najhladnijom zimom u posljednjih 100 godina.

Jung ističe da će, prije svega, januar i februar biti obilježeni jako niskim temperaturama i da bi se moglo računati s otpoljenjem tek od aprila iduće godine. Kao razlog za ove prognoze on je naveo arktičke struje koje dopiru do Evrope, a uz to i nižu aktivnost Sunca.

Ipak, domaći meteorolozi ne slažu se s ovakvim najavama i kažu da će jesen koja nas očekuje biti u duhu "babljeg ljeta", sa temperaturama iznad prosjeka, dok će zima biti sa uobičajenim temperaturama za ovo podneblje.

"Već u subotu nas očekuje toplo vrijeme sa temperaturom od 15 do 25 stepeni Celzijusovih, dok nas u noći između nedjelje i ponedjeljka očekuje zahlađenje uz jaku kišu, sa temeraturom do 15 stepeni", kazala je Milica Đorđević, dispečer u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Dodala je da nakon kiše slijedi stabilnije vrijeme sve do druge polovine oktobra, kada će biti značajnije padavine, ali samo u Hercegovini, gdje se obično i javljaju u ovom mjesecu.

Da će biti topla i ugodna jesen, potvrdio je i meterolog Nebojša Kuštrinović, inače član Savjeta za klimatske promjene BiH, koji je kazao da nas očekuju visoke temperature za ovo doba godine, što znači da će biti iznad deset stepeni Celzijusovih.

"U prvoj polovini oktobra očekujemo malo svježije vrijeme, srednja temperatura će biti za pet stepeni niža u odnosu na septembar. Međutim, po klimatskoj statistici, ovaj mjesec će biti jedan od suvljih sa temperaturom za jedan stepen nižom od višegodišnjeg prosjeka", potvrdio je Kuštrinović.

I on potvrđuje da je pred nama miholjsko ili bablje ljeto, kada su dani sunčani i topli, a jutra relativno svježa i sa čestim maglama.

Minimalne temperature se, navodi Kuštrinović, tada najčešće kreću od osam do 14 stepeni, a maksimalne od 21 do 26 stepeni.

"Novembar će biti prilično topao i vlažan, srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrijednosti u granici prosjeka. Prema sezonskim prognozama, i zadnji mjesec u ovoj godini biće topliji", istakao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, prva tri mjeseca u 2014. godini biće hladnija, s padavinama u granicama i iznad višegodišnjeg prosjeka.

Umjerene temperature u oktobru najavljuju i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pa čak i nešto više u odnosu na prosjek.

Padavina će, kako kažu federalni meterolozi, biti nešto manje, a krajem novembra možemo očekivati i prvi snijeg.

Preporuke

Iz Domova zdravlja preporučuju boravak na otvorenom i slojevito oblačenje da bismo se tokom dana po potrebi mogli raskomotiti.

"Građanima se preporučuje da tokom jeseni jedu što više voća i povrća da bi u organizam unijeli što više vitamina", naglašava Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka.

Prema njenim riječima, tokom jeseni metabolizam usporava rad, pa se organizam teško privikava na klimatske promjene.

"Javljaju se depresija, umor i pad imuniteta, jer u toku jeseni imunitet najviše oslabi. Organizam je sklon i virozama, koje su karakteristične za ovo doba godine. Često se javljaju i pad koncentracije te poremećaj sna, iscrpljenost i alergije", kaže Stankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije