Društvo

Elektroniku plaćamo skuplje nego u EU

Elektroniku plaćamo skuplje nego u EU
Foto: Ilustracija | Elektroniku plaćamo skuplje nego u EU

BANJALUKA, PRIJEDOR - Cijene alkoholnih pića i duvana u Bosni i Hercegovini duplo su niže od evropskog prosjeka, dok odjeću plaćamo skoro isto kao Evropljani, a elektroniku čak više za četiri odsto.

Pokazuju ovo podaci Eurostata - Zavoda za statistiku Evropske unije, prema čijem istraživanju je nivo cijena potrošačke robe i usluga u BiH lani bio duplo ispod evropskog prosjeka.

"Odnos cijena je prilično nerealan za naše područje, kao i cijene koje plaćamo za robu koja dolazi sa evropskog tržišta, a istovremeno je na njihovom tržištu mnogo kvalitetnija. Evo, sama elektronika koja nam dolazi je lošijeg kvaliteta, a plaćamo je skuplje. Sa druge strane, alkohol i duvan su nam jeftiniji, a upravo na tim proizvodima razvijene države ubiru najviše prihoda i profita u budžet", navodi Predrag Duduković, ekonomski analitičar (SWOT) u Banjaluci.

Dodaje da su, bez obzira na puno viši standard u Evropskoj uniji, cijene odjeće i hrane skoro iste.

Duduković zaključuje da se kakav je bh. životni standard najbolje vidi iz činjenice da je vrijednost prosječne potrošačke korpe, gdje ne spada luksuzna roba, skoro ista kao i u EU, dok su naše plate višestruko niže.

Murisa Marić, iz Udruženja "Don" u Prijedoru, slaže se da je bez obzira na to kolike su kod nas cijene, platežna moć u BiH dosta niska.

"Oko 30 odsto plate dajemo za struju, vodu, telefon i grijanje. A penzionerima, dok sve to plate, bukvalno ostane pet do osam KM u džepu", priča Marićeva.

Ističe da je porast broja second hand prodavnica još jedan pokazatelj kakva je platežna moć bh. građana.

A, budući da su cijene alkohola i duvanskih proizvoda, kao i hotelskih i restoranskih usluga, u BiH i dalje dosta ispod prosjeka Unije, upravo bi cijene te robe i usluga, tvrde analitičari, u budućnosti mogle najviše da porastu, što je u konačnici još jedan udar na ionako tanak prosječan džep bh. građana.

Drago Vuković, sociolog iz Istočnog Sarajeva, smatra da bi stanje u društvu trebalo analizirati na osnovu više parametara, poput standarda i kvaliteta života, kupovne moći stanovništva, a ne samo na osnovu cijena robe i usluga.

"Dok kod nas postoje određeni paradoksi između razvijenosti i cijena, u zemljama EU cijene su više u skladu s platama i penzijama", navodi Vuković.

Istraživanje Eurostata pokazuje da su cijene niže nego u BiH još samo u Srbiji, Makedoniji i Albaniji. Za razliku od toga, najdublji džep imaju Švajcarci. Njihov nivo cijena je čak za 61 odsto veći od evropskog prosjeka, zatim u Islandu (47 odsto) i Norveškoj (40 odsto). 

Najniže cijene hrane i bezalkoholnih pića u EU imaju Poljska i Rumunija, alkohol i cigarete najjeftiniji su u Bugarskoj, odjeća u Mađarskoj, a prevozna sredstva u Češkoj. Poljska ima i najniže cijene elektronike, dok su hotelske i ugostiteljske usluge najjeftinije u Bugarskoj, pokazuju podaci euro-statističara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije