Društvo

Elementarne potrebe ruše san o vlastitom domu

Elementarne potrebe ruše san o vlastitom domu
Foto: N.N. | Elementarne potrebe ruše san o vlastitom domu

SARAJEVO, BANJALUKA - Od 20 do 25 odsto kredita od ukupnih kredita građana BiH otpada na stambene, a u toku 2018. godine je potražnja za njima veća za 2,5 odsto u odnosu na isti period lani, potvrdio je za "Nezavisne" Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

"Ovo povećanje potražnje stambenih kredita je malo. Za stambene kredite su potrebne hipoteke pa je to svakako jedan od razloga zašto se građani odlučuju za potrošačke kredite u gotovini", pojasnio je Kutle i dodao da veliki broj građana potrošačke kredite koristi za rješavanje stambenog pitanja.

Naglasio je da bi bilo dobro da je udio stambenih kredita u ukupnim kreditima veći, te da bi bilo poželjno da su oni na prvom mjestu kada su krediti u pitanju.

Prema mišljenju stručnjaka, nizak životni standard građana BiH je osnovni razlog nižeg udjela stambenih kredita u ukupnim kreditima.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, kazao je za "Nezavisne" da su građani BiH već u znatnoj mjeri zaduženi, te da je, ukoliko se pogleda struktura kredita, riječ uglavnom o nenamjenskim potrošačkim kreditima.

"Razlog zbog kojeg prevladavaju nenamjenski potrošački krediti je taj što su građani BiH zbog niskih primanja prinuđeni da podižu kredite za finansiranje osnovnih životnih troškova", kazao je Hadžić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, upravo je zbog tog iscrpljena mogućnost za dugoročnim zaduženjem, primarno za rješavanje stambenog pitanja. Ocijenio je da je, da bi se situacija promijenila, potrebno krenut s reformama koje bi dovele do rasterećenja privrede i obaveza poslodavaca, ali i povećanja potrošnje, kao, kako kaže, generatora potražnje na tržištu, pa i, ističe, u smislu koji se odnosi na potražnju za stambenim kreditima.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kazao je da iako je rješavanje stambenog pitanja značajan segment u životu građana BiH, da ipak postoje one elementarne potrebe koje je neophodno zadovoljiti.

"Ljudi, prije svega, moraju obezbijediti novac za hranu i piće, pa se zbog toga vjerovatno odlučuju da žive kao podstanari, s roditeljima ili u starim kućama koje adaptiraju", rekao je Đogo za "Nezavisne", te dodao da hipoteke ne bi uvrstio kao razlog nižeg udjela stambenih kredita u ukupnim kreditima građana BiH jer su, kako pojašnjava, i u razvijenim zemljama instrument obezbjeđenja kredita.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je za "Nezavisne" da i pored atraktivnih promotivnih kampanja stambeni krediti u BiH su i dalje, kako kaže, nepovoljni i nedostupni velikom broju građana.

"Politička nestabilnost i opštedruštvena besperspektivnost u BiH odvraća i one građane koji mogu sebi priuštiti kreditno zaduženje od takvog postupka, odnosno od dugoročnog planiranja života u takvom okruženju", ističe Gavran.

Rekao je da sve veći broj bh. građana, posebno mladih, napušta BiH ili radi na iseljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije