Društvo

Pratite nas na Google news

Endrju Džuel za "Nezavisne": MMF će maksimalno pomoći BiH

Endrju Džuel za "Nezavisne": MMF će maksimalno pomoći BiH
Foto: N.N. | Endrju Džuel za "Nezavisne": MMF će maksimalno pomoći BiH
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je spremnost da pruži maksimalnu pomoć kroz aranžman nakon što su bh. vlasti to zatražile, rekao je Endrju Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, za "Nezavisne".

Kako je istakao, MMF pravi internu procjenu ekonomske situacije u zemlji, s kojom će izaći u javnost kada ona bude gotova, ali da se u ovom trenutku može reći da će pandemija imati veoma ozbiljne posljedice za BiH, a najviše za ekonomski rast, kao i za izvoz, uvoz, bh. preduzeća i za doznake iz inostranstva.

Džuel je rekao da je MMF spreman da što prije na raspolaganje stavi program pod nazivom "Brzi instrumenti finansiranja", koji se razlikuje od klasičnih MMF programa po tome što, kako je pojasnio, nema nikakvih uslovljavanja, pregleda ili mjerila koja treba ispunjavati.

"Ovaj instrument nije tradicionalni višegodišnji program po kojem imate prethodne akcije koje se moraju ispuniti prije odobravanja, pa onda uslovljavanja prije nego što se upute naredne tranše. Ovdje novac ide bez ikakvih preduslova i u cijelosti, prije nego što se upute naredne tranše", rekao je on.

Dodao je da će BiH dobiti polovinu svoje kvote koja u ovom trenutku iznosi 165 miliona evra po kamatnoj stopi od 1,05 odsto, sa grejs periodom od tri godine i tri mjeseca, a puna otplata očekuje se pet godina nakon doznake.

O ovom aranžmanu juče je govorio i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, koji je takođe potvrdio da MMF ovog puta neće postavljati nikakve uslove ili ograničenja.

"Očekujemo polovinom aprila da ta sredstva budu operativna za budžete entiteta", rekao je Višković.

S tim se slaže i Džuel, pojasnivši da će novac biti na raspolaganju čim se završe pregovori te da bi to najkasnije moglo biti u maju, ali moguće i ranije, u zavisnosti od trajanja postupka. Što se tiče uslova, rekao je da se sam izgled aranžmana privodi kraju i da će o detaljima javnost biti obaviještena za nekoliko dana.

"Pismo namjere potpisala su tri premijera, tri ministra finansija i guverner Centralne banke. U njemu se obrazlaže zašto žele ovaj aranžman i šta čini hitnost situacije zbog koje se zahtijevaju ova sredstva. Oni su iskazali šta žele raditi, kao i šta neće raditi tokom trajanja ovog instrumenta. Mi mislimo da je ovaj instrument neka vrsta premošćivanja ka tradicionalnom višegodišnjem programu. Znači, očekujemo da, čim isplatimo novac, možemo početi pregovore o nekom tradicionalnijem aranžmanu", rekao je Džuel za "Nezavisne".

Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, iznio je nekoliko detalja o njegovim očekivanjima iz aranžmana, precizirajući da će novac služiti samo za dvije stvari: zdravstveni aspekt u borbi protiv virusa korona i ekonomski aspekt.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da je pismo namjere MMF-a stiglo u Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara i Fiskalnog savjeta BiH Zorana Tegeltije i da je on upoznao ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu o tome.

"U Ministarstvu će biti razmotreni svi segmenti koje bi podrazumijevao predloženi aranžman s MMF-om, nakon čega će ministar Bevanda iznijetu svoj stav na sjednici Fiskalnog savjeta BiH čim bude zakazana", rekla je "Nezavisnim" Nataša Krsman, portparol Ministarstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije