Društvo

Eparhiji bihaćko-petrovačkoj uručena ikona Bogorodice iz Sokolova

Eparhiji bihaćko-petrovačkoj uručena ikona Bogorodice iz Sokolova
Foto: Srna | Eparhiji bihaćko-petrovačkoj uručena ikona Bogorodice iz Sokolova

BANJALUKA - Dragan Davidović, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za vjere, uručio je danas u Banjaluci ikonu Bogorodice iz Sokolova episkopu bihaćko-petrovačkom Sergiju, čija je restauracija i konzervacija urađena u laboratoriji Muzeja Republike Srpske.

Episkop Sergije rekao je da ikona, koja potiče iz 18. vijeka, predstavlja novi početak i da će otvoriti vrata da se više istražuje kulturno i duhovno nasljeđe ove eparhije.

Izrazio je zahvalnost na pronalasku ikone, koja predstavlja biser koji je bio duboko zakopan negdje u prašini istorije i stradanja srpskog naroda.

"Posebno na prostoru Eparhije bihaćko-petrovačke, gdje imamo mnoštvo svetih mučenika i čime bi se pohvalili nego njima, jer ikona i fresaka, nažalost, nema mnogo, s obzirom da je to uništavano kroz vijekove", rekao je episkop Sergije.

Davidović kaže da ikona, koju je otkrila grupa entuzijasta, ukazuje da se uz želju i profesionalizam na tim prostorima može pronaći nešto novo, naučno neobrađeno.

"Samo mala količina nam je ostala blaga iza naših predaka, a sve ostalo je stradalo u požarima, krađama, ratovima, pa čak i našim nemarom. Sada ostaci ostataka tog kulturno-istorijskog blaga počinju da se pojavljuju u javnosti", rekao je Davidović.

Smatra da je neophodno podići nivo svijesti o značaju odnosa društva prema kulturnoj baštini Srpske pravoslavne crkve i cijelog srpskog naroda.

Istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo rekla je da je riječ o triptihu, odnosno ikoni koja se sastoji iz tri dijela, te da potiče iz 18. vijeka i da je djelo grčkog ikonopisca.

"Na centralnom polju prikazano je krunisanje Bogorodice, a na bočnim krilima su pojedinačni likovi svetitelja Pantelejmona, Nikole, Jovana Preteče, te Georgija", ističe Ševo i dodaje da osim izuzetne estetske vrijednosti, ikona ima i istorijsku vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije