Društvo

Epidemija morbila apel za vakcinaciju

Epidemija morbila apel za vakcinaciju
Foto: N.N. | Epidemija morbila apel za vakcinaciju

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Epidemija morbila proglašena je danas u Istočnom Sarajevu nakon što su evidentirana četiri pacijenta pozitivna na virus na ovom području.

Institut za javno zdravstvo RS je u saradnji s Regionalnim centrom u Istočnom Sarajevu uspostavio kontakt sa svim relevantnim institucijama i porodicama oboljelih i preduzete su potrebne mjere za rano otkrivanje oboljelih i sprečavanje širenja epidemije.

"S ciljem što bolje kontrole, sprečavanja pojave oboljelih i suzbijanja širenja epidemije, jedina i najefikasnija mjera je vakcinacija MRP vakcinom. Neophodna je provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru i potrebno je da se svi koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani vakcinišu MRP vakcinom u vakcinalnim centrima pripadajućih domova zdravlja u RS", kazali su iz Instituta.

Prema podacima nadležnih institucija, dosad je od morbila u RS oboljelo pet osoba. Početkom marta pacijenti iz Vlasenice i Istočnog Sarajeva bili su prvi oboljeli.

"U Istočnom Sarajevu potvrđena su tri povezana slučaja i jedan pojedinačni, tako da će Dom zdravlja Istočno Sarajevo prijaviti u toku dana epidemiju morbila na području grada s ukupno četiri oboljela", kazali su iz Instituta.

Dodaju da se radi o tri nova pacijenta životne dobi od dvije, 25  i 26 godina.

Iz vrtića "Vratite nam osmijeh" u Istočnom Sarajevu kazali su da oni redovno rade dezinfekciju i provjetravanje svojih prostorija te da dosad nisu imali mališane oboljele od morbila.

"Od Doma zdravlja očekujemo dalje smjernice, što se tiče proglašenja epidemije. Mi u vrtiću vodimo i evidenciju o vakcinaciji MRP vakcinom, ako neko od naših mališana nije vakcinisan pozvaćemo roditelja da to urade", kazala je Zdenka Marić, direktorica vrtića.

Danijela Mrda, direktorica OŠ "Sveti Sava" Istočno Sarajevo, kazala je da će nakon dobijene informacije razgovarati sa zdravstvenim ustanovama na teritoriji Istočnog Sarajeva te shodno  njihovim uputama će se ponašati.

"U   našoj školi zasad nemamo registrovane djece oboljele od morbila", dodala je Mrda. 

U FBiH od početka godine prijavljeno je sedam slučajeva morbila.

"Kod jedne osobe je to klinički potvrđeno, a za šest se sumnja da imaju ovo oboljenje i čekaju se rezultati",  kazali su u Federalnom institutu za javno zdravstvo.

Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, kazao je da su se tokom januara i februara u ovom kantonu pojavila tri slučaja morbila, a radi se o djeci iz Lukavca, Kladnja i Tuzle.

Branislav Lolić, banjalučki pedijatar, kazao je da proglašenje epidemije morbila u Istočnom Sarajevu treba da bude pouka svima onima koji ne žele da vakcinišu djecu.

"Godinama sam upozoravao i sada plaćamo ceh jednoj neviđenoj gluposti, kojoj smo bili izloženi kao društvo, jer se o zdravlju pitalo estradno društvo i neki drugi ljudi", kazao je Lolić. 

Dodao je da se epidemija morbila  ne razlikuje od epidemije gripa, samo se podiže zdravstveni nivo na viši nivo.

Morbili (male boginje) je virusno, veoma zarazno oboljenje, koje se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije