Društvo

Epidemija šarlaha i streptokoke u dva vrtića u Beogradu

Epidemija šarlaha i streptokoke u dva vrtića u Beogradu
Foto: N.N. | Epidemija šarlaha i streptokoke u dva vrtića u Beogradu

Epidemije šarlaha i streptokoke proglašene su u dva dječja vrtića u Beogradu, a evropski i svjetski epidemiolozi upozoravaju na "trostruku epidemiju" – udruživanje kovida, gripa i respiratornog sinicijalnog virusa kod djece.

Načelnik Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula Aneta Јovanović rekla je za RTS da je broj pregleda kod predškolske i školske djece povećan u protekla dva mjeseca, a utvrđene su respiratorne virusne infekcije, bakterijske upale grla, gnojne angine, šarlah, a povremeno i slučajevi varičele.

Šarlah, čiji je izazivač bakterija lako se liječi antibioticima, a kada je riječ o malim boginjama, Јovanovićeva ističe da obuhvat vakcinacije djece treba da bude 95 odsto.

"Ako je obuhvat ispod toga i kolektivni imunitet nije na zadovoljavajućem nivou, vrlo lako može da se dogodi da izbije epidemija", upozorila je Јovanovićeva.

Ona je navela da sincicijalni virus napada male disajne puteve, a može da dovede do upale pluća i opasan je za odojčad i djecu do druge godine, a virus donosi starije dijete koje je u kolektivu.

Јovanovićeva je istakla da se imunitet može ojačati kavalitetnom ishranom, sa što više voća i povrća, češćim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provjetravanjem i obezbeđivanjem kvalitetnog sna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije