Društvo

FBiH: Formirati tim koji će prikupiti podatke o nastaloj šteti

FBiH: Formirati tim koji će prikupiti podatke o nastaloj šteti
Foto: N.N. | FBiH: Formirati tim koji će prikupiti podatke o nastaloj šteti

SARAJEVO - U Vladi Federacije BiH danas je dogovoreno da se se hitno formira tim koji će prikupiti podatke o nastaloj šteti na područjima gdje je zemljotres imao razornu snagu.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku federalnog premijera Fadila Novalića sa predsjedavajućim i zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadom Zaimovićem i Mladenom Boškovićem, saopšteno je iz federalne Vlade.

Novalić je naglasio da će ta baza podataka ubrzati proces efikasne pomoći stanovnicima područja pogođenih zemljotresom.

U saopštenju se navodi da je tokom sastanka razgovarano o efikasnim modalitetima pomoći ugroženim područjima nakon zemljotresa koji su proteklih dana pogodili Hercegovinu.

Vlada FBiH će naložiti da se Federalna uprava civilne zaštite, čiji su predstavnici već bili na terenu, što prije stavi na raspolaganje kolegama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i ostalim ugroženim područjima u Hercegovini, gdje za to postoji potreba.

Zemljotres od 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u petak, 22. aprila, Ljubinje, Berkoviće i druge hercegovačke opštine, a osjetio se i u drugim mjestima u BiH, regionu, Italiji, Sloveniji.

Od posljedica povreda zadobijenih u zemljotresu, poginula je mlada žena iz Stoca.

Pored Stoca, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, pričinjena je velika materijalna šteta i na objektima u Čapljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije