Društvo

FBiH popustila mjere, nošenje maski više preporuka nego obaveza

FBiH popustila mjere, nošenje maski više preporuka nego obaveza
Foto: Pixabay | FBiH popustila mjere, nošenje maski više preporuka nego obaveza

SARAJEVO - Nošenje maski u FBiH ostaje obaveza u zdravstvenim, socijalnim i kazneno-popravnim ustanovama i u gradskom saobraćaju, a u svim ostalim zatvorenim i otvorenim prostorima ostaje samo preporuka.

Potvrdio je ovo za "Nezavisne novine" Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH nakon sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako je Čerkez istakao broj osoba na okupljanjima je povećan na 300, bez ikakvih uslova.

"Iznad 300 okupljenih potrebno je pravilo vakcinisan, testiran, prebolovao", rekao je Čerkez, dodajući da ugostiteljski objekti, osim dva metra razmaka među stolovima, nemaju drugih ograničenja.

"Dva metra distance imaju i kina i pozorišta, kao i otvoreni stadioni, dok je kod zatvorenih stadiona ostalo pravilo VTP i dva metra razmaka", naveo je Čerkez za "Nezavisne novine".

Dodao je da se i dalje opuštanje mjera očekuje u narednih 15 dana.

"Pratićemo epidemiološku situacija, a bitno je istaći da su svi parametri u padu. Iako je broj oboljelih i dalje relativno visok, ali broj hospitaliziranih, kao i broj osoba na respiratoru i smrtnih slučajeva je značajno pao", kazao je Čerkez, ističući da su mjere koje se tiču škola ostao u domenu kantona.

Čerkez je naglasio da pandemija nije gotova te da se nošenje maski preporučuje posebno osobama starije životne dobi, kao i onima koji nisu vakcinisani.

"U narednih 15 dana moramo pratiti situaciju, jer imamo nekoliko rizičnih skupovao kao što su fudbalski derbi u Sarajevu i 8. mart", rekao je Čerkez, navodeći da u martu očekuju dalja popuštanja, ali da je potrebno ostati oprezan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije