Društvo

FZO RS: Dodatnim sredstvima stabilizovan zdravstveni sistem

FZO RS: Dodatnim sredstvima stabilizovan zdravstveni sistem
Foto: N.N. | FZO RS: Dodatnim sredstvima stabilizovan zdravstveni sistem

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je, zahvaljujući dodatnim sredstvima Vlade Srpske, za domove zdravlja u ovoj godini planirao i ugovorio 11,1 milion KM više sredstava nego lani, a za bolnice čak 41,6 miliona KM više nego prošle godine.

Dodatna sredstva su u značajnoj mjeri finansijski stabilizovala zdravstveni sistem, posebno u smislu redovnih uplata doprinosa za radnike zaposlene u ovom sektoru, saopšteno je iz Fonda.

"Vlada Republike Srpske je zajedno sa Fondom i prije pandemije konkretnim finansijskim potezima pružila podršku zdravstvenom sistemu, a ta podrška je još više bila izražena u periodu borbe sa virusom korona", navedeno je u saopštenju.

U Fondu navode da su opredijeljeni da u skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno ulažu u zdravstveni sistem uvodeći nove, savremene procedure liječenja i lijekove, te iz godine u godinu povećavaju sredstva za finansiranje zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

Iz Fonda podsjećaju da su u 2019. godini samo za primarni nivo, bolničku zdravstvenu zaštitu i lijekove na recept izdvojili 435,8 miliona KM, a u ovoj godini finansijska vrijednost ugovora povećana je za 53,9 miliona KM, odnosno za 12,38 odsto.

Osim toga, najveći dio rashoda Fonda, čak više od 80 odsto odlazi na finansiranje zdravstvene zaštite, a to se posebno odnosi na bolničku zdravstvenu zaštitu.

"Fond proteklih nekoliko godina u zdravstveni sistem uvodi i finansira nove, savremene terapije koje nisu bile dio obaveznog zdravstvenog osiguranja, poput bioloških lijekova, kako za onkološke, tako i za neonkološke pacijente i drugih inovativnih lijekova za najteža oboljenja", istakli su u Fondu.

U saopštenju je naglašeno i da Fond u potpunosti finansira najsavremniju paletu insulina, među kojima su i oni insulini koji se ne finansiraju u zemljama u regionu.

Iz Fonda navode da će i dalje, u skladu sa poslovnom politikom koju vode, da odgovorno upravljaju sredstvima osiguranika i da, gdje god je to moguće, ostvaruju uštede isključivo s ciljem proširenja prava osiguranih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije