Društvo

FZO RS: Osiguranicima u Srpskoj dostupni i najskuplji citostatici

FZO RS: Osiguranicima u Srpskoj dostupni i najskuplji citostatici
Foto: N.N. | FZO RS: Osiguranicima u Srpskoj dostupni i najskuplji citostatici

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira oko 120 citostatika, među kojima su i najsavavremenije skupe terapije, a među prvima u regionu smo uveli bilošku terapiju, navedeno je u saopštenju FZO RS kao odgovor na pisanje pojedinih medija da Fond finansira "samo jeftinije lijekove".

U istom tekstu je napisano i kako su neki "citostatici preskupi za fond."

Naime, kako je navedeno u saopštenju, na Listi citostatika se nalaze lijekovi čija samo jedna ampula košta i do 6.000 KM, dok su troškovi u prošloj godini za lijekove za maligna oboljenja  iznosili oko 28 miliona KM.

"Iako su finansijske mogućnosti ograničene, Fond prati savremene terapijske smjernice kako bi našim osiguranicima bile dostupne iste terapije kao i u najrazvijenijim zemljama. Primjera radi, na Listi citostatika koje finansira FZO RS nalaze se neki skupi lijekovi, koje ne finansira ni zdravstveno osiguranje Srbije, poput  'pertuzumaba'  čija  jedna ampula ovog  lijeka košta 6.142 KM i slično", saopšteno je iz FZO RS.

Saopštili su i da je tačno da je u toku ponovljeni postupak nabavke pojedinih citostatika, jer se na prvobitni tender za neke lijekove niko nije javio i to uglavnom za lijekove starije generacije koji su jeftiniji, a koji su, takođe, neophodni u liječenju malignih oboljenja.

"Takođe, ponude pojedinih dobavljača bile su nerealno previsoke i po deset puta skuplje  nego što je bilo ranijih godina.  S obzirom na to da upravljamo sredstvima osiguranika i da se od Fonda očekuje racionalno trošenje novca, ovakve ponude, praktično ucjenjivačke, su za Fond neprihvatljive.

Fond će i u narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima, nastojati da osiguranicima obezbjedi što kvalitetniju terapiju u skladu sa svjetskim preporukama, iako su za razliku od drugih zemalja, u RS izdvajanja za zdravstvo najmanja", zaključili su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije