Društvo

FZO RS finansira kohlearne implantate za djecu s oštećenim sluhom

FZO RS finansira kohlearne implantate za djecu s oštećenim sluhom
Foto: Arhiva | FZO RS finansira kohlearne implantate za djecu s oštećenim sluhom
N.N.

BANJALUKA - Fond zdravstenog osiguranja Republike Srpske počeo je da finansira kohlearne implantate za djecu sa oštećenim sluhom jer je izmjena Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu kojim je uvedeno ovo pravo, stupio na snagu, saopšteno je iz ovog fonda.

Ova zdravstvena usluga koju Fond u potpunosti finansira dostupna je u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

"Trošak ugradnje kohlearnog implanta za jednog osiguranika iznosi oko 32.000 KM, koju  Fond od sada u potpunosti finansira, što predstavlja značajnu finansijsku olakšicu za roditelje djece s oštećenim sluhom, jer su se ranije najčešće sami ili kroz organizovanje  humanitarnih akcije morali snalaziti za novac", saopšteno je iz FZO RS.

Kako pojašnjavaju iz Fonda, kohlearni implantati se uglavnom ugrađuju djeci sa urođenom obostranom gluvoćom, kao i djeci s preogresivnim postlingvalnim gubitkom sluha ili stanja nakon menignitisa. Sve dosadašnje studije kao i djeca kojima su ugrađeni kohlearni implantati su pokazali da zahvaljujući ovom aparatu djeca imaju uredno razvijen govor, redovno pohađaju školu i aktivni su članovi društvene zajednice. Takođe, sve svjetske studije su dokazale da je uspješnog kao i efektnost ugradnje kohleranog implanta mnogo veća ako se djeci ugradi u što ranijoj životnoj dobi.

"Dakle, s finansiranjem kohlearnih implantata Fond nastavlja u pravcu proširenja prava osiguranih lica koji su isključivo rezultat odgovorne poslovne politike gdje se svaka ušteda usmjerava na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite. Podsjećamo da smo i prošle godine pojednostavili proceduru i proširili prava iz oblasti medicinskih sredstava, posebno kada su u pitanju rijetke bolesti,  osobe s invaliditetom i slično. Tako da je  u planu  da i u narednom periodu nastavimo u ovom pravcu i da u saradnji sa predstavnicima udruženja osiguranika radimo na što jednostavnijem pristupu ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja. To je ujedno i nastavak našeg poslovnog opredjeljenja da se svi eventualni problemi ili neskladi kada su u pitanju procedure sa stvarnim život rešavaju dijalogom i razgovorom sa institucijama  i predstavnicima udruženja osiguranika", navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije