Društvo

Farmeri kriju da su ovce zaražene

Farmeri kriju da su ovce zaražene
Foto: N.N. | Farmeri kriju da su ovce zaražene

​DOBOJ - Da bi izbjegli eutanaziju zaraženih životinja, farmeri u RS često kriju da njihove ovce boluju od bruceloze, ugrožavajući na taj način ne samo svoja stada, nego i sopstveno zdravlje, rečeno je na stručnom predavanju u Doboju.

"Nažalost, očigledno im je egzistencija važnija nego vlastito zdravlje. Suzbijanje te bolesti se svodi na to da se, nažalost, sve te životinje moraju ukloniti, neškodljivo, a država nekada nema finansija da ih plati. I onda neko, kada dođe da vam ubije stoku, kao što sam ja, zajedno s veterinarima, ubijao po 200 ovaca, uništava bukvalno egzistenciju tih ovčara", ispričao je Oliver Stevanović, veterinar iz Banjaluke.

On je na stručnom predavanju istakao da je za suzbijanje bruceloze najvažnija vakcinacija ovaca, edukacija ovčara, te saradnja sa veterinarskim službama.

Opasnost od širenja bruceloze na području Doboja dolazi od nekontrolisanog dolaska velikog broja životinja iz Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona jer ovčari u potrazi za ispašom zimu provode u ovim krajevima, a neusklađena zakonska regulativa im omogućava da se nesmetano kreću.

"Trenutno smo u nekom zakonskom procijepu jer sva grla koja se nađu bez prateće dokumentacije trebalo bi da budu eutanazirana i trebalo bi da budu sprovedene karantinske mjere. Međutim, mi nemamo organizovanih karantina i nemamo svakodnevne komunikacije i saradnje između nivoa vlasti", rekao je Mladen Dragičević, veterinarski inspektor, te dodao da su prošle zime u Sjenini Rijeci zabilježeni sporadični slučajevi bruceloze.

Osim što kriju bolest, farmeri često sami liječe oboljele životinje, pa se dešava da postanu rezistentne.

"Savetujem farmerima da isključivo potraže pomoć i savet veterinara, da sami ne koriste lekove, bilo da su to antimikrobni, bilo da su antiparazitski lekovi. Možda trenutno dobiju neko poboljšanje, ali dugoročno sebi prave strašno veliki problem", izjavio je Saša Trejlović, profesor na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

Otpornost, odnosno rezistencija na lijekove prošle godine je koštala života stotine ovaca na Romaniji, a tek nakon obdukcije utvrđen je uzrok bolesti i masovnog uginuća.

"Pokušavamo da otkrijemo način zbog čega više lijekovi ne reaguju na tog uzročnika", kazao je Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije