Društvo

Fejk portali nanose ogromnu štetu

Fejk portali nanose ogromnu štetu
Foto: Ilustracija | Fejk portali nanose ogromnu štetu

BANJALUKA, SARAJEVO - Fejk portali, odnosno online mediji za koje se ne zna ko su im vlasnici niti ko za njih piše i ko tekstove uređuje, nanose ogromnu štetu medijskom tržištu u BiH, ocjenjuje novinarska zajednica u BiH.

Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka, kaže da su fejk portali preplavili medijsku scenu. Ističe da se u BiH lažne vijesti pojavljuju prečesto u medijima u zadnjih nekoliko godina, s tim što je veliki problem u tom kontekstu predstavljaju fejk portali, koji distribuišu te informacije.

"Veliki problem predstavljaju fejk portali, koji su preplavili medijsku scenu i koji uglavnom objavljuju ili neprovjerene informacije ili ciljano objavljuju lažne informacije", rekla je Smiljanićeva.

Prema njenim riječima, informacije koje fejk portali iznesu, mogu da izazovu veliku štetu.

"To su portali za koje nema dostupnih podataka o vlasnicima i urednicima, ali našoj publici su uglavnom svi portali i mediji isti", istakla je Smiljanićeva.

Kako Smiljanićeva kaže, informacije sa fejk portala često prenose i ozbiljne medijske kuće.

"Dodatni problem je što i pojedini 'tradicionalni' mediji prenose neprovjerene vijesti tih portala, uključujući i pojedine javne servise, i na taj način im daju izvjesnu dozu vjerodostojnosti", rekla je Smiljanićeva.

Prema njenim riječima, ozbiljni mediji ne bi smjeli da prenose bilo kakve informacije bez provjere.

"Drugi mediji ne bi smjeli da prenose bilo šta što nema dovoljno pokrića, a da sami ne provjere te navode", dodala je Smiljanićeva.

Iz Savjeta za štampu u BiH takođe skreću pažnju na oprez.

"Pozivamo čitaoce da ne nasjedaju na informacije plasirane na web-portalima koji nemaju impresum, odnosno osnovne informacije o sastavu redakcije i kontakte putem kojih im se moguće obratiti", rekli su iz Savjeta za "Nezavisne novine".

Prema njihovim riječima, fejk portali nemaju imenovano rukovodstvo niti ikakve informacije.

"Takvi portali najčešće nemaju spisak osoba koje pišu za taj portal, nemaju imenovanog urednika, kao ni imenovanog vlasnika portala niti bilo kakav kontakt", dodali su iz Savjeta.

U Udruženju "BH novinari" smatraju da takvi portali nemaju za cilj rad u interesu javnosti i građana, već određenih centara moći, koji mogu biti politički, ekonomski, etnički, čak i izvan granica BiH.

"Fejk portali nanose ogromnu štetu medijskom tržištu u BiH, kvalitetu novinarstva i povjerenju građana u medije", rekli su za "Nezavisne novine" iz Udruženja "BH novinari".

Prema riječima Borke Rudić, generalnog sekretara Udruženja "BH novinari", trenutno ne postoji zakonska regulativa u ovoj oblasti, ali postoje kodeksi novinarske etike za elektronske, online i štampane medije.


Ovaj tekst realizuje se u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementiraju CPCD i OM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije