Društvo

Femicid mora postati krivično djelo

Femicid mora postati krivično djelo
Foto: Ustupljena fotografija | Femicid mora postati krivično djelo

SANSKI MOST - Institucije društva u Bosni i Hercegovini moraju biti mnogo efikasnije i brže reagovati u slučajevima femicida, te ga je neophodno što prije ugraditi u krivično zakonodavstvo.

Zaključeno je to danas u okviru okruglog stola u Sanskom Mostu, čiji je organizator bio Ženski pokret Unsko-sanskog kantona, a čini ga više udruženja žena iz svih lokalnih zajednica s ovog područja.

Istaknuto je kako je danas u Bosni i Hercegovini nasilje nad ženama u porastu, te da je sve više slučajeva koji završavaju ubistvom.

"U posljednje vrijeme svjedoci smo najsurovijih i najbrutalnijih ubistava žena, čak ni trudnice nisu pošteđene. Smatramo kako se mora izmijeniti zakonodavstvo i da se femicid mora ugraditi u krivično zakonodavstvo kako bi se počinioci sankcionisali, jer će to prevenirati buduće situacije femicida u Bosni i Hercegovini. Pod time podrazumijevamo ubistva čiji je glavni motiv mržnja prema ženama ili nastojanje da se one terorom dovedu ili zadrže u podređenom položaju u odnosu na muškarce", istakla je Nejra Raković, aktivistica za zaštitu žena iz Bihaća.

Prema njenim riječima, nužno je da se ubistva žena moraju tretirati kao krivična djela femicida, a ne kao nasilje u porodici, kako je trenutno. Prema njenim riječima, posebno je važno da udruženja koja okupljaju žene provode ovakve aktivnosti, da se ukazuje na te pojave i probleme, te tako vrši pritisak na institucije vlasti.

"Tražimo hitno postupanje u slučajevima femicida i nasilja nad ženama, efikasniju zaštitu žrtve i odgovornost svih onih čiji se propusti utvrde", kaže Rakovićeva.

Broj slučajeva nasilja nad ženama na području Unsko-sanskog kantona kontinuirano raste u posljednjoj deceniji, naročito unutar porodica.

"Nasilna ponašanja unutar porodice su transgeneracijski obrasci koji se prenose, a današnje porodice su na udaru teške ekonomske situacije i društvenih okolnosti koje pogoduju takvim obrascima", istaknuto je na ovome skupu. U policiji navode kako je ova negativna društvena pojava danas veoma rasprostranjena na području Unsko-sanskog kantona, te da žrtve u velikom broju slučajeva nasilje ne prijavljuju iz straha ili predrasuda zbog negativnih reakcija društvene zajednice.

"Sigurno je da se radi o problematici gdje je potrebna bolja koordinacija i sinergija više društvenih faktora u cilju prevencije i suzbijanja ovih pojava", kažu u policiji, te ističu kako u posljednje vrijeme žrtve imaju sve više hrabrosti da prijave nasilje.

Pretpostavlja se kako su uzroci femicida i nasilja nad ženama sve teža ekonomska situacija, kao i situacija opšte besperspektivnosti koja danas vlada u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije